Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-11-16

Jori Stam – Een volstrekt nutteloos mens.

index (21).png


 

Jori Stam – Een volstrekt nutteloos mens. Atlas Contact. 172 blz. € 19,99. 9789025444587 mei 2015

Al tien jaar woonde hij met Anne in een nieuwbouwwoning op Ijlburg, waar alles kunstmatig en kaarsrecht was: over elke grasperk, sloot of boom was door commissies vergaderd. In de nieuwbouwwijk waren de zuinige glimlach en de bakfiets uitgevonden. Het was een plek waar iedereen tolerantie en ruimdenkendheid veinsde maar in werkelijkheid iedereen doodsbang was voor een Marokkaan.

Jori Stam (1987) studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn verhalen verschenen in verschillende literaire tijdschriften. In 2014 werd hij genomineerd voor de Opium Verhalenwedstrijd en de VPRO Bagagedrager en won hij de Kerstprijsvraag van Propria Cures. Een volstrekt nutteloos mens, is de debuutbundel van Jori Stam met tien verhalen waarvan bijvoorbeeld het laatste verhaal slechts drie pagina’s lang is. De verhalen laten zich typeren als korte portretjes van nogal verknipte geesten. Soms alleen gedachten, soms handelingen, en natuurlijk handelingen voortkomend uit die gedachten. In Stams verhalen duiken nogal wat burgermannen op die op vergelding en wraak zinnen.De ene keer op een minister, dan weer op hun echtgenote en zo meer. Een heel enkele keer is er wraak zonder reden. In het verhaal 'Het lichaam, de jongen, de man' komt dat laatste héél duidelijk aan bot in een personage dat niet voor een hoger doel strijdt, maar die zich ook geen nihilist vindt. Hij zegt over zichzelf dat hij meedogenloos is omdat hij niet anders kan, omdat ik nou eenmaal moet. Jori Stam weet de echte griezels, ongrijpbaar en onvoorspelbaar, zeer goed te schetsen.

 

In ‘Toet’ brengt een tienermeisje met overgewicht het hoofd van Antoon, paardenliefhebber, op hol. De manier waarop Antoons liefde voor Toet en voor paarden zich vervlechten is, naast hilarisch, ook van een schrijnende treurigheid. Kerstdiner’, is dan weer een zeer gebald verhaal over eenzaamheid en revolte.

 

Jori Stam durft soms heeft een duidelijke voorkeur voor het morbide gedrenkt in absurditeit. Dat blijkt ook uit het verhaal ‘Cebu City’, waarin een jonge doodgraver een advertentie zet om op verjaardagen van vreemden uitgenodigd te worden om ook eens te ‘genieten van feestvierende mensen’. Een aandoenlijk verhaal absurdistisch getint maar ook met een sterk maatschappij kritische noot.

 

De auteur weet de steeds terugkerende loner ijzersterk neer te zetten en geeft zijn verhalen ook de nodige beklemmende sfeer mee. Wat mij betreft zeker een geslaagd debuut te noemen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.