Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-12-16

Alfred Hitchcock Peter Ackroyd

index (20).png


 

Alfred Hitchcock

Peter Ackroyd

Vertaling door: Arie Storm

Verschenen bij: Uitgeverij Querido

ISBN: 9789021400792

304 pagina's

Prijs: € 22,50

Truffaut merkte ooit op dat Hitchcock moordscènes filmde alsof het liefdesscènes waren , en liefdesscènes alsof het moordscènes waren.

Alfred Hitchcock was een vreemd kind. Hij was dik en eenzaam, ging gebukt onder angsten en brandde van ambitie.Bang om uit zijn slaapkamer te komen droomde hij over reizen terwijl hij in treinboekjes bladerde, en hij bedacht een complete trip door Europa. Als zestien jarige kwam hij in aanraking met het werk van Edgar Allan Poe, schrijver, dichter en is gefascineerd door diens angst, die tot uiting komt in verhalen over angst, vrees, dubbelgangers en personen die bang zijn bekeken te worden. Precies dit gegeven probeert Hitchcock in zijn films te stoppen.

Om zijn ontluikende liefde voor kunst vorm te geven schreef hij zich in voor tekenlessen en leerde dat "licht en donker" het beeld creëren, belangrijk voor zijn latere werk.

Via een zelf uitgegeven krantje gaat hij als tussentitelschrijver aan het werk in het nog piepjonge filmvak.

Peter Ackroyd die werken over Dickens, Blake, Shakespeare, Wilde enz. schreef, kruipt in de huid van de man die alles probeerde te beheersen maar daar in zijn eigen leven nauwelijks in slaagde, en laat zien wat er schuilging achter de films.

Ackroyd beschrijft in deze biografie het leven van de Britse regisseur Alfred Hitchcock op strikt chronologische wijze en grotendeels aan de hand van zijn films.

In elf hoofdstukken vertelt de auteur op heldere en vlot leesbare manier zijn kennis over de filmmaker.

De kracht van dit boek over Hitchcock, die samen met het filmmedium opgroeide, ligt hierin dat het de auteur niet alleen lukt om een compact en evenwichtig beeld te schetsen van de filmmaker maar dat hij tevens nuancerend commentaar plaatst bij mythische verhalen. Het is vooral informatief over het onstaan, receptie, thema's en receptie van zijn filmoeuvre. Ook de donkere kanten komen aan bod, zoals zijn seksuele preoccupaties en het controleren van hoofdrolspeelsters.

 

De biografie Alfred Hitchcock is soms nogal droog maar biedt wel een vrij compact overzicht van de carrière van Hitchcock. Ze werpt ook wel enig licht op wat sommigen ‘the dark side of genius‘ hebben genoemd.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.