Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-12-16

Trentino & Verona

index (18).png


 

Trentino & Verona – Via de Brenner en Merano langs de Isarco en de Adige naar Verona | Evert de Rooij | ISBN 9789492199348 | € 19,95 | uitgeverij Edicola 2016

 

 

Evert de Rooij (1952) studeerde Sociale Geografie, maar reisde als wielerjournalist door de wereld. Hij verloor zijn hart in Italië, waarover hij als freelancer schrijft.

 

Eerder schreef hij al boeken over Le Marche, het Gardameer en Emilia-Romagna, en nu komt het groene en bergachtige noorden van Italië ruimschoots aan bod. Vanaf de Brennerpas wordt de loop van de Isarco gevolgd tot aan Bolzano, waar zich de Adige bij de Isarco voegt. De Adige ontspringt in het Schnalstal (Val Senales) en wordt in het boek gevolgd tot aan Verona, de stad van de liefde.

 

Trento en het nog altijd overwegend Duitstalige Zuid-Tirol vormen samen Trentino-Alto Adige. Het zijn twee gebieden die cultureel totaal verschillend zijn, maar die wel een overweldigende natuur delen.

 

In dit boek wordt Trentino ontsloten via de Val d’Adige vanuit Merano en via de Valle d’Isarco vanaf de Brenner. Vanaf het kruispunt Bolzano gaat de reis verder naar het zuiden om in Verona af te sluiten bij de Arena. Bolzano is het industriële, toeristische en culturele epicentrum van Südtirol (Alto Adige), met een oud centrum met uitzicht op de Dolomieten. Merano is een beroemd kuuroord uit de 19e eeuw, waar het goed winkelen is onder de arcades. Trento is de elegantste en mooiste stad van Trentino-Alto Adige, met zijn vele torens en paleizen. En eindpunt Verona, dat net buiten Trentino ligt, is de eeuwenoude stad van Romeo & Julia.

Het boek bespreekt natuurschoon en cultuur, maar geeft ook praktische tips over shoppen, wijnen en toeristische trekpleisters zoals de delicatessenbar Signorvino. De historische steden Trento en Verona nemen uiteraard een vooraanstaande plaats in in het boek.

Als je door het boek bladert, valt in de afbeeldingen het Duitse karakter op van de steden: de Zwiebelturm, de gotische kerken, het bier. Maar de auteur heeft Trentino op een handige manier verbonden met een echte Italiaanse stad, Verona, die tot de Veneto behoort.

In zijn totaliteit toch wel een kleurrijke verzorgde uitgave.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.