Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-11-16

Markante denkers Florian Jacobs Frans Jacobs

markante-denkers-3d-326x500.jpg


 

https://www.youtube.com/watch?v=smEVL6_kYo8Markante denkers : 100 jaar filosofie aan de Internationale School voor Wijsbegeerte

Florian Jacobs Frans Jacobs

: ISVWuitgevers, 2016 240 p. : illustraties ISBN9789491693724

De vrijzinnige theoloog, de naam zegt het al, is iemand die zich heeft verdiept in de theologie en vervolgens een eigen (wijze) wil vinden in die rijke traditie. Vrijzinnige theologen troffen op de ISVW in die afgelopen eeuw vaak een warm bad voor hun godgeïnspireerde gedachten en velen bleven er plakken of kwamen er in ieder geval tegelmarig terug.

Filosofen Florian Jacobs en Frans Jacobs duiken in de rijke geschiedenis van de ISVW en portretteren de opvallendste, invloedrijkste en meest gedreven denkers; stuk voor stuk met een eigen verhaal. Ze schetsen daarmee tegelijk een beeld van een eeuw filosofie in Nederland.

Florian Jacobs (1989) studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft gepubliceerd bij Filosofie Magazine en het tijdschrift Filosofie. Hij is werkzaam bij de ISVW. Ook is hij een internationaal gediplomeerd schaaktrainer. Frans Jacobs is voorzitter van het curatorium van de ISVW en emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte lange tijd deel uit van het bestuur van de ISVW en verzorgde talloze cursussen op het raakvlak van ethiek, rechtsfilosofie en wijsgerige antropologie.

Zij doceren beiden aan de Internationale School voor Wijsbegeerte, het centrum van de publieksfilosofie in Nederland, dat honderd jaar bestaat. Zij hebben samengewerkt om een mooi verzorgd boekwerk klaar te stomen ter gelegenheid van dit jubuleum. In die honderd ontving de ISVW tal van beroemde denkers waaronder Martin Heidegger, Karl Popper, Emanuel Levinas en vele anderen. Ook veel Nederlandse denkers waren en zijn er actief, waaronder Clara Wichmann-Meijer, J.D. Bierens de Haan en René Gude.

De auteurs zijn in de rijke geschiedenis van de ISVW gedoken om de opvallendste, invloedrijkste en meest gedreven denkers en portretteren ; elk met een eigen verhaal. Ze schetsen daarmee tegelijk een beeld van een eeuw filosofie in Nederland. De auteurs, schetsen ook de doelstellingen, voorgeschiedenis en ontwikkeling van de organisatie. Ze gaan daarbij in op de oprichting van de school, haar intenties, gebouwen, internationale aspecten en bestuurlijke geschiedenis. Het boek bevat veel korte levensbeschrijvingen van zowel denkers uit het verleden als mensen die ook nu nog actief zijn in de ISVW. De laatste groep geeft in een kort interview antwoord op zeven vragen, waarbij men onder andere ingaat op wat de ISBW bijdraagt aan de filosofie in Nederland. Het toegankelijk maken van de filosofie voor geïnteresseerde mensen uit alle lagen van de bevolking is waar het de meesten om gaat. Aan de hand van het docentenoverzicht wordt tevens de denkersgeschiedenis van de school gepresenteerd. De foto's en aantrekkelijke vormgeving maken het tot een gevarieerd jubileumboek waarin de veelzijdigheid van de school tot uitdrukking komt.

Ook al wordt er aandacht besteedt aan Belgische denkers zoals bijvoorbeeld een Leopold Flam, toch was mij het boek te zeer op Nederland gericht om er voor de volle honderd procent te kunnen genieten. Het was wel een aansporing om nader met het instituut kennis te maken.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.