Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-11-16

Hotel Malinconia Aristide von Bienefeldt

index (16).png


 

 

 

Hotel Malinconia

Aristide von Bienefeldt

Nova Novella 2016

91 p.

ISBN9789460682964

 

Anthony had twee wapens, het ene was de Franse taal en het andere was de Engelse taal.

 

Aristide von Bienefeldt die in het echt Rijk de Jong heette, stierf begin 2016 aan de gevolgen van kanker. In Vlaanderen was hij niet zo bekend, maar in Nederland had hij een zekere reputatie die voortsproot uit het werk 'Bekentenissen van een stamhouder', zijn romandebuut waarin de herenliefde centraal stond in vaak heftige seksuele scènes. Er werd toen druk geraadseld over het aristocratisch aandoende pseudoniem Aristide von Bienefeldt. Sommigen meenden dat achter deze mystificatie Arnon Grunberg wel eens zou kunnen schuil gaan maar dat klopte dan weer niet helemaal met de thematiek van dit debuut.

 

Von Bienefeldt schreef vervolgens de romans 'Een beschaafde jongeman', 'Leer mij Walter kennen' en 'De zus die Anna Magnani niet was'.

 

Hij verliet uitgeverij Meulenhoff voor uitgeverij Marmer, waar hij deze keer onder eigen naam 'En weer zat er een Paul Newman in de keuken', een autobiografisch journaal, publiceerde,

 

Deze novelle 'Hotel Malinconia' werd postuum bij uitgeverij Marmer gepubliceerd.

Aristide von Bienefeldt was een schrijver, zoals er maar heel weinig bestaan. In een puntgaaf Nederlands durfde hij nogal pikante schrijfsels uit zijn pen laten vloeien. Hij laat ook een gore wereld in een frivole veranderen en hij toverde optimisme uit de banaalste dingen. Zoals bijvoorbeeld een alledaags rood Spaflesje en daar schreef hij trouw kronieken over op de literaire website Tzum.

Het verhaal van deze novelle gaat over een team van de Parijse politie die de vermissing onderzoekt van een zeventigjarige dame, de vermoedelijk uit Italië afkomstige Valeria Bodar, die totaal onverwachts met onbekende bestemming is vertrokken uit het Hotel Malinconia, waar ze al heel wat jaren van haar leven heeft doorgebracht. Het speurwerk blijft niet beperkt tot Parijs, maar voert hen naar verschillende Europese steden en regio's. Uiteindelijk is men gedwongen ook het verleden van de dame onder de loep te nemen. Alle inspanningen blijven tevergeefs want de dame in kwestie wordt niet gevonden.

Terwijl biseksuele speurder Anthony aanrommelt met zijn privéleven en in zijn werk doodlopende sporen volgt, kan iedereen die hij spreekt hem vertellen dat zoeken weinig zin heeft. De vermiste Valeria Bodar blijkt een muze, en muzen komen en gaan op mysterieuze wijze, ze kunnen iedereen en niemand zijn.

Ik was verzot op de boeken van de auteur, waarin hij een proza bedreef waaruit overduidelijk bleek dat het bedoeld was als opgestoken middelvinger naar het etablissement en ik heb deze afscheidsnovelle dan ook gelezen met de krop in de keel.

 André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.