Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-10-16

Zelfs de vogels vallen en andere verhalen Frederik Willem Daem

9200000040876823.jpg


 

Zelfs de vogels vallen en andere verhalen

Frederik Willem Daem

De Bezige Bij

ISBN9789023490296

Hij is nog steeds dezelfde, overtuigt hij zichzelf. Hij zal nooit meer dezelfde zijn, ook al ziet hij niemand anders in de spiegel.

De Debuutprijs 2016 gaat naar de Brusselse schrijver Frederik Willem Daem voor zijn verhalenbundel: Zelfs de vogels vallen en andere verhalen hij kreeg de bekroning bij de officiële opening van de Boekenbeurs op 30 oktober. Daem publiceerde al verhalen in onder meer Das Magazin, Revisor, De Gids en Oogst. In bibliotheek Muntpunt geeft hij elke woensdagnamiddag ook een gratis schrijfworkshop onder de naam 'The Write Stuff'.

Bundels van kortverhalen winnen minder vaak een literaire prijzen dan romans ."Zelfs de vogels vallen" haalde het van twaalf andere debuten die in 2015 verschenen, merendeels romans en dat maakt deze bekroning des te verrassender.

Ook al zijn deze verhalen erg op het audiovisuele dat vandaag onze leefwereld beheerst afgestemd, toch zijn ze niet zo toegankelijk. De auteur hanteert een heel eigentijdse, dwarse stijl en besteedt zorgvuldige aandacht aan krachtige dialogen die duidelijk door film en televisie beïnvloed zijn, maar toch een heel eigen stempel hebben.

De Verenigde Staten spelen een voorname rol in deze verhalen en daarom worden we ook geconfronteerd met de excessen in de Amerikaanse maatschappij, gaande van stuntmannen die hun leven op het spel zetten voor een klein kolommetje in de geschiedenisboeken of door de bulderende stem van een televisiepredikant die nauwelijks een aanslag overleeft. Zo vertoont zijn leven plots wel opvallende parallellen met het Nieuwe Testament.

Er zit veel actie in de verhalen en de dood is alom nadrukkelijk aanwezig want wat wil je als zelfs de vogels vallen.

In zijn verhalen hecht Daem ook veel belang aan dialogen en gaat hij graag op zoek naar zinnen die iets zeggen, zonder iets te zeggen.

Hij puurt het dramatische uit gebeurtenissen, maar toch laat hij ook veel aan de fantasie van de lezer over

In het openingsverhaal ‘Kort bij de zon is het warm’, bevinden we ons in de VS, bij een zwart gezin. Ze zitten voor de televisie, waarop live een achtervolging getoond wordt: de politie zit een Nissan Primera achterna. Het gezin denkt die wagen te herkennen. Het moet de Nissan van hun Dennis zijn. En inderdaad, het is ‘m. Waarna het slecht afloopt met Dennis. En dan geeft de auteur de fakkel over aan de lezer. Persoonlijk vind ik deze onzekerheid waarin de lezer geplaatst wordt iets heel sterk hebben, zeker als dat gebeurt met de taalvirtuositeit waarover Frederik Willem Daem beschikt. Elke schets, elk verhaal uit deze bundel geeft een portret, een blauwdruk van een wereld vol angst en onzekerheid.

André Oyen

 

20:23 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.