Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-11-16

Net veertien André Platteel

Tweede-voorstelronde-Net-veertien-180x300.png


Net veertien

André Platteel

Uitgeverij Magonia

ISBN 9789492241122

Taal Nederlands

Uitvoering Paperback

Aantal pagina's 208

Verschijningsdatum 08-09-2016Er kan zomaar iets ergs gebeuren. Maar je moet nooit bang zijn, Jonathan, anders word je net als ik, blijf je in een verhaal uit het leven, kom je er nooit meer uit.

André Platteel (1969) debuteerde met de roman Alles hiervoor in 2014. Het was een soort road movie waarin het verlies van moeder en broer, allebei aan kanker, zwaar doorwogen op het hoofpersonage Jonathan. Ook in de tweede roman Net veertien is Jonathan het hoofdpersonage. Deze keer focust hij echter in op het opgroeien in een volkswijk van Jonathan en zijn broer Stefan en op het verlies dat zich aankondigt.

Jonathan gaat op zijn veertiende op seksuele ontdekkingstocht. Acht jaar later strijdt Stefan op zijn veertiende tegen de dood. Wat beide broers bindt, buiten de broederband is het verlangen om te ontsnappen aan het milieu waarin ze opgroeiden. Ook al schillen de broers wel wat in leeftijd toch zijn ze echt aan mekaar gehecht, dat komt vooral tot uiting tijdens de ziekte van Stefan.

De roman is in twee delen gesplitst. Het ene deel wordt verteld door Jonathan en het andere door Stefan.

Eerst lees je het verhaal van Jonas die op zijn veertiende doet wat jongens op die leeftijd doen: De strijd met de overheersende vader, de omgang met verkeerde vrienden, de ontdekking van sex én van literatuur (met name vooral van Jan Wolkers) , en ook wel zorg dragen voor de jongere broer, wanneer dat nodig is. De moederfiguur die eerst wat afstandelijk in beeld verschijnt, komt steeds dichterbij en gedurende haar ziekte en bij haar overlijden blijkt pas welk een bijzondere rol ze voor iedereen heeft vervuld.

In het tweede deel, dat wel een stijlbreuk met zich meebrengt krijgen we het verhaal van Stefan, zeven jaar later. De jongere broer is net veertien. Hij heeft wel een vriendinnetje maar een ongeneeslijke ziekte vreet aan zijn geest en lijf. Hij ligt in het ziekenhuis, en moet door een hel van ziekte en behandeling. Maar geen behandeling kan hem nog redden. Er rest hem alleen nog zijn pijn,angst en paniek. De auteur maakt ons duidelijk via de woorden van Stefan hoe zijn vader en broer hem liefdevol maar ook machteloos koesteren.

Net veertien is een mooi gecomponeerd en aangrijpend boek, over verlies, vriendschap, liefde en met vallen en opstaan volwassen worden. De stijl is vrij kaal en je hoort geen zeemzoete violen op de achtergrond, maar het is wel een verhaal dat je een opdoffer verkoopt die je niet vlug vergeet.

André Oyen 

21:39 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.