Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-10-16

Genius

103564.300.jpg


Genius

 

Thomas Clayton Wolfe (Asheville, North Carolina, 3 oktober 1900 - Baltimore, 15 september 1938) was een Amerikaans schrijver. Van 1924 tot 1929 doceerde hij Amerikaanse literatuur, maar dat gaf hij op om zich volledig op het schrijven te richten. Wolfe reisde meermaals naar Europa, onder meer naar Berlijn en Parijs, en maakte kennis met vooraanstaande schrijvers als Hemingway en Scott Fitzgerald. Hij stierf in 1938 aan longontsteking, uiteindelijk gediagnosticeerd als Tuberculose.

 

Wolfe schreef vier enorme romans en twee verhalenbundels. Slechts twee van die romans, Look Homeward, Angel (1929) en Of Time and the River (1935), plus de verhalenbundel From Death to Morning (1935) werden tijdens zijn leven gepubliceerd. Zijn andere romans, The Web and the Rock (1939) en You can't go home again (1940), alsmede zijn tweede verhalenbundel The Hills Beyond (1941), werden samengesteld uit zijn literaire nalatenschap.

Genius is een Brits-Amerikaanse biografische film uit 2016 onder regie van Michael Grandage, gebaseerd op de biografie Max Perkins: Editor of Genius van A.

Genius vertelt het waargebeurde verhaal van de relatie tussen het literaire zwaargewicht Thomas Wolfe (Jude Law) en de beroemde uitgever Max Perkins ( Colin Firth). Reeds op jonge leeftijd is de charismatische Wolfe erg succesvol. Perkins is dan weer één van de meest gerespecteerde en bekendste literaire uitgevers ter wereld, die iconische romanschrijvers als F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway ontdekt. Op een dag krijgt Perkins een chaotisch 1000 bladzijden lang manuscript, dat door diverse uitgeverijen al werd geweigerd, van een onbekende schrijver Thomas Wolfe.

Perkins is ervan overtuigd een literair genie ontdekt te hebben. De twee mannen die elkaars tegenpolen zijn, zetten zich samen aan het werk om een geschikte versie voor publicatie te maken. Het boek Look Homeward, Angel wordt een groot succes en er ontstaat een tedere maar complexe vriendschap die het leven van beide mannen voorgoed zal veranderen. Genius is een mooie kwaliteitsfilm met een schitterende aankleding, en een stevig portret van een merkwaardige maar bovenmatig getalenteerde man. Law speelt een krachtige rol als de excentrieke Wolfe. Net als Colin Firth, die met zijn ingetogen, beschaafde vertolking een zeer overtuigende Perkins neerzet.

De grootste valkuil die vaak bij dit soort films opduikt (een veel te lange speelduur) word hier voorkomen.

Genius is een uiterst sfeervolle film die ook aanspoort om het werk van Thomas Wolfe te gaan lezen.
André Oyen

 

Genius

2016 ‧ Dramafilm/Biopic ‧ 1 u 44 m

 

2016 (Verenigde Staten)

Regisseur: Michael Grandage
met Colin Firth, Nicole Kidman en Jude Law

 

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN, DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.