Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-10-16

Hotel Rozenstok Christophe Vekeman

index (9).png


Hotel Rozenstok

Christophe Vekeman

De Arbeiderspers

2015

9789029538985

Aantal pagina's:

206

Het was het oude verhaal van mijn leven, een verhaal dat ik ironisch genoeg juist een wending had trachten te geven door schrijver te worden: de mensen en ik, wij hadden elkaar gewoon niets te vertellen, en begingen wij alsnog de vergissing om het woord te richten tot elkaar, dan waren onbegrip en misverstanden, irritaties en verbijstering, niet zelden minachting en in het beste geval je reinste onverschilligheid zowel hun deel als het mijne.

Christophe Vekeman (1972) is met Hotel Rozenstok, aan zijn elfde boek en achtste roman toe.

Bij het personage (vanaf hier aangeduid als CV) zit de sleet er na tien boeken toch wel een beetje in. Hij legt zichzelf een aantal mogelijkheden voor. Een roman over een beul, over een nieuwe lerares die een duistere schoonheid bezit of over een ambtenaar wiens hoofd steevast vol met vrouw zit en die op internet bewijzen zoekt voor de hypocrisie van het geloof. CV kiest aanvankelijk voor de laatste mogelojkheid en zoomt in op televisiepredikanten en dan met name over de rijkste van hen allemaal: Jimmy Lee Swaggart. Maar ook dit idee sneuvelt na een pagina of zeven.

CV laat zijn geliefde achter en vertrekt voor een termijn van bezinning naar een stadje in het noorden van Nederland, daar waar hij ooit in zalen met groot succes optrad. Een afgelegen hotel moet afleiding en bezinning over de toekomst bieden. Gaat hij stoppen en wat gaat er dan gebeuren? Hij zal zeventien dagen geen alcohol drinken om helder te kennen denken en plannen. Het hotel ligt ver weg van het station en is vervallen. Het wordt beheerd door een echtpaar waarvan de rijpere vrouw (van dezelfde leeftijd als de bezoeker) hem allerlei fantasieën ontlokt.

En daar in Hotel Rozenstok krijgt CV toegang tot een vrij pikant verhaal. En dat wordt dus tegen wil en dank een verlenging van het schrijversleven.

Hotel Rozenstok is een goedgeschreven boek, knap opgebouwd, mooie taal dat doet genieten, gniffelen, schaterlachen maar ook nadenken.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.