Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-11-16

Tot leven een liefdesgeschiedenis Michel Faber

thumbnail (2).jpg


 

http://crossingborder.nl/artist/michel-faber/

 

Tot leven

een liefdesgeschiedenis

Michel Faber

Uitgever: Vrijdag, Uitgeverij

Nederlandstalig 136 pagina's

9789460014956 2016

Tot leven

Onbekende weg/

door landschap na een bui/

opnieuw onthuld,/

hyperrealistisch./

En op een heuveltop staat,/

even nobel als absurd, /

een roestig ijzeren geval/

dat eruitziet als een dier./

Jij zou het hebben uitgekraaid!/

Blijdschap brengt je weer tot leven,/

één ogenblik, voordat het beeld/

begraven wordt onder/

oprijzende aarde./Michel Faber, van oorsprong Nederlander, groeide op in Australië, woonde in Schotland en sinds kort in Engeland. Hij heeft vier romans geschreven met als absoluut magnum opus Lelieblank, Scharlakenrood in 2002: wereldwijd werden daar honderdduizenden exemplaren van verkocht. Zijn echtgenote overleed in 2015, na een lange strijd tegen kanker en dat vormde de aanleiding voor zijn eerste dichtbundel Tot leven (Undying).

Faber schreef deze gedichten in het eerste jaar na haar overlijden, volkomen ontredderd door het grote gemis, met woorden als enig houvast. In deze ongeremde en buitengewoon pure poëzie laat Michel Faber voelen wat het betekent om de liefde van je leven te ontmoeten – en voortijdig voorgoed afscheid van haar te moeten nemen.

Tot leven is zowel een liefdesgeschiedenis als een met woede en verdriet geschreven poëtisch verslag over dood, rouwproces en acceptatie. De gedichten zijn wrang, tegendraads en hartverscheurend val van een allesovertreffende liefde voor een vrouw. Faber zelf schrijft in zijn voorwoord dat de gedichten niet gerangschikt zijn naar de volgorde van hun bestaan maar wel naar hun passende plaats in dit verhaal van het verlies en rouw. Dat maakt dan ook dat het een zeer doorleefd en sfeervol geheel wordt. Het geheel start met een aanklacht tegen aftakeling en de dood op te vroege leeftijd- We hadden een ménage à trois,/Jij, ik en je kanker/ - en eindigt met een prachtige lofzang op de geliefde: Maar jij liet de wereld iets na:/ lucenties van genade/ die nog altijd stralen./.

Het zijn stuk voor stuk prachtige, sterkliteraire gedichten, maar toch heb ik de bundel in diverse episodes moeten lezen ook al telt hij slechts 137 bladzijden. Inhoudelijk waren de gedichten té aangrijpend en té realististisch. Zelf in die mate alsof je het allemaal zelf meemaakt. Het zou mooi geweest zijn indien de Engelde tekst ook opgenomen was, maar dit gemis spoort wel aan om ook de originele versie te gaan lezen.

All I can do, in what remains of my brief time,/

is mention, to whoever cares to listen,/

that a woman once existed, who was kind/

and beautiful and brave, and I will not forget/

how the world was altered, beyond recognition,/

when we met./

Een diep menselijke ode aan de liefde ondanks de dood!

André Oyen

 

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.