Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-11-16

Alleen zij Fikry El Azzouzi

El-Azzouzi-5.jpg


 

Alleen zij

Fikry El Azzouzi

Uitgeverij Vrijdag, Uitgeverij

ISBN 9789460014543

Taal Nederlands

Uitvoering Paperback

2016

9789460014543

206

Het is allemaal heel snel gegaan. Europa is veranderd. Ik weet niet wat er fout is gegaan. Ik weet het allemaal niet meer. Er is alleen minachting aan beide kanten. Terwijl er gewoon geen verschil is. Als je naar Ayoub kijkt. Dat is toch gewoon een banale Vlaming.

Met Fikry El Azzouzi kreeg Vlaanderen een kritisch, gekleurde stem in de letteren. Zijn debuut Het Schapenfeest (2010) werd lovend ontvangen net zoals de novelle De handen van Fatma (2013). In 2014 won hij met Drarrie in de nacht de Arkprijs van het vrije woord. Naast columns en romans schrijft Fikry El Azzouzi ook theaterstukken en maakt hij deel uit van theatergezelschap SINCOLLECTIEF. In december 2012 ging van hem het stuk IJdele dagen in première in een regie van Mesut Arslan. In maart 2013 kwam het eerste stuk uit dat hij samen met het SIN-collectief maakte: Troost, geregisseerd door Michael De Cock, met in de hoofdrollen Junior Mthombeni en Ikram Aoulad. Met Troost won hij in 2013 de auteursprijs voor podiumkunsten.

Fikry El Azzouzi maakt deel uit van het open KVS-ensemble en schrijft de tekst voor Malcolm X en PAX Europa. Tegelijk verschijnt ook het boek Malcolm X bij Uitgeverij EPO, en er is zijn nieuwste roman Alleen zij bij Uitgeverij Vrijdag. In Drarrie in de nacht komt de geraffineerde verteller in de auteur bovendrijven die zijn protagonisten in alle mogelijke en onmogelijke situaties laat terecht komen. Ze ventileren frustratie, vernedering en vooroordelen door zich op hun stoerst te tonen terwijl ze eigenlijk heel kwetsbaar zijn. Drarrie in de nacht is een pikzwarte tragiecomedie die in een flitsende en filmische taal op de lezer afgevuurd wordt en toch voor het nodige kippenvel zorgt.

In 'Alleen zij.' zitten we we zowat in hetzelfde kader alhoewel het aanvankelijk allemaal iets lichter lijkt, maar niets is minder waar.

Ayoub, die we uit twee vorige boeken kennen de drarrie die alles in een boekje noteerde geeft weer acte de présence in Alleen zij, aan de zijde van zijn Vlaamse vriendin met een witte sproetenhuid Eva.

Sproetenkind is een journaliste die door de liefde in het horecawezen belandde en daar Afwasser alias Ayoub ontmoet. Zijn afwascarrière eindigt door een luguber overlijden dat voor hem een traumatische ervaring is en Afwasser verdwijnt uit het restaurant én Eva's leven. Dat vindt Eva niet leuk want er begon iets in Eva te stomen als ze nog maar naar Afwasser keek, ook al had ze een vaste relatie met Stefaan. Afwasser wordt gewoon Ayoub en hij begint met Eva een relatie zonder nog verder potten af te wassen of te laten sneuvelen. Verschillend zijn ze wel maar een spreekwoord zegt in Franse versie : les extrèmes se touchent. dat ze elkaar perfect aanvullen. Wat volgt is een bruisend multicultureel liefdesverhaal waarin zowel geradicaliseerde moslims als extreemrechtse neo-nazi's voor een huiveringwekkende apotheose zorgen. De geest is uit de fles en hakenkruisen herrijzen.

De wereld verliest alle rede en begrip en schakelt in hoge snelheid over naar een onheilsplek waarin angst, geweld en paniek en polarisering overheersen.

Fikry El Azzouzi slingert met dit boek als een literaire David een flinke kassei richting Goliath - Michel Houellebecq.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.