Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-10-16

Apulië:Ingrid Janssens

9789025762568_fcovr_2.jpg


Apulië

Auteur:Ingrid Janssens

ISBN:9789025762568

Soort:Paperback

Pagina's:240 blz

Uitgever:Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Het veelzijdig Apulië is in het kort te omschrijven als het land van zee en zon, met een uitgestrekt platteland vol olijfboomgaarden, barokke steden en witgekalkte dorpjes. De geschiedenis is voelbaar in de middeleeuwse wirwar van smalle straten en stegen.

Apulië (Italiaans: Puglia) is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee (Kanaal van Otranto) en de Ionische Zee (onder andere Golf van Tarente) op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio (landstreek) van Italië. De hoofdstad is Bari. In oktober 2009 had Apulië 4.083.050 inwoners (Bron: Istituto Nazionale di Statistica). De regio was onderverdeeld in vijf provincies. In 2008 is de zesde provincie een feit "Barletta, Andria, Trani", de eerste provincie in Italië met drie hoofdsteden.

 

Apulië is in Italië de voornaamste producent van olijven. In het zuidelijkste deel van Apulië, in de streek Salento wordt veel wijn verbouwd waaronder de bekende Negroamaro en Primitivo. Daarmee behoort Apulië ook, naar volume, tot een van de belangrijkste wijnstreken in Italië.

Het toeristische centrum van de regio ligt in het uiterste noorden: het schiereiland Gargano. Hier liggen de badplaatsen Vieste, Peschici en Mattinata. Het dichtbeboste binnenland heeft de status van nationaal park. Een andere veelbezochte badplaats is Gallipoli aan de Ionische Zee. De belangrijkste kunststad van de regio is Lecce dat als een van de belangrijkste baroksteden van de wereld beschouwd mag worden.

Ten zuidwesten van de regionale hoofdstad Bari ligt Alberobello met zijn bijzondere trulli. Deze witte ronde huizen met hun kegelvormige daken hebben de plaats veel bekendheid bezorgd. Het binnenland op de grens met de regio Basilicata, de Murge is woest, kaal en zeer dunbevolkt. De kuststrook tussen Barletta en Brindisi is het dichtstbevolkte deel van Apulië en sterk geïndustrialiseerd. De meest bezienswaardige steden zijn hier: Trani, Giovinazzo en Bisceglie. Op de hoogste van deze plaatsen ligt ook het bekendste bouwwerk van de regio; het achthoekige kasteel van Castel del Monte dat afgebeeld staat op de Italiaanse 1 eurocent. De van oorsprong Griekse stad Tarente is een belangrijke militaire haven en industriestad. Ten noorden van de stad strekken zich een aantal kloven uit, de zogenaamde Gravine. Massafra en Gravina in Puglia liggen in bij zo'n kloof, hier zijn eeuwenoude rotswoningen te vinden.

De Italianen uit het noorden met gaan naar het landelijke Apulië op vakantie.

 

De Dominicusreeks biedt een rijk geïllustreerde reisgids over Apulië. Na een algemene inleiding over land en volk volgen hoofdstukken over geschiedenis, kunst en cultuur en de Italiaanse keuken. Vervolgens komen zes provincies aan bod: Foggia, Barletta-Andria-Trani, Bari, Taranto, Brindisi en Lecce. Deze regio heeft een rijke geschiedenis met middeleeuwse stadscentra, kastelen en kathedralen, witgekalkte dorpjes en stranden. Van elke regio worden de bezienswaardigheden besproken en in apart gekleurde kaders is er speciale aandacht voor bijvoorbeeld Heilige feestdagen, joden in Trani, Trulli en dergelijke. Tot slot volgt vanaf pagina 250 een algemeen hoofdstuk over praktische zaken (belangrijke adressen, vervoer, websites etc.). Bevat een register, gekleurde kaarten en plattegronden. In omslag een overzichtskaart. Goede informatieve gids voor de Nederlandstalige toerist.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.