Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-10-16

La Pazza Gioia

La_pazza_gioia_film_poster.jpg


La Pazza Gioia

Met Il Capitale Umano scoorde Paolo Virzì een ongelooflijk kassucces in Italië dat inmiddels ook nog meer dan 40 prijzen in binnen- en buitenland mocht binnenrijven. Zijn nieuweling La Pazza Gioia (de waanzinnige pret) is een aangrijpend melancholisch drama waarin de grenzen tussen normaliteit en waanzin vervagen.

De film brengt ons het verhaal van twee vrouwen die in alles elkaars tegenpolen zijn, maar toch vriendinnen worden. Beatrice stamt uit een oud adellijk geslacht, leest Baudelaire, praat honderduit en behandelt iedereen als haar slaafje. Donatella daartentegen is een teruggetrokken schuwe vrouw, met een duister verleden die er nu echter helemaal alleen voor staat en vooral met rust wil worden gelaten. Beatrice is bipolair en Donatella suïcidaal. Beiden zijn patiënten in een psychiatrische instelling, waar 53

 

ze onder meer met grote hoeveelheden farmaceutische middelen in het gareel worden gehouden. Maar op een dag krijgen ze de gelegenheid om te ontsnappen en trekken ze er opuit, om nog wat 'oude rekeningen te vereffenen. Door de manier waarop Paolo Virzì zijn verhaal opbouwt, blijkt haarscherp dat hij twee werelden tegenover elkaar plaatst, de zo gezegde normale en de ‘krankzinnige’. De levensvreugde van de twee vrouwen werkt aanstekelijk en in de beeldregie met lyrisch camerawerk en zonnige fotografie kun je de roes voelen die de twee vrouwen tijdens hun escapade ervaren. Virzì laat de toon voortdurend omslaan van euforisch-uitgelaten naar hartverscheurend-tragisch. La Pazza Gioia is een humorrijke film over een chaotische zoektocht naar vriendschap, liefde, vrijheid en geluk. De immer schitterende (zwoel hese) Valeria Bruni-Tedeschi mogen ze wat mij betreft onmiddellijk een Oscar geven voor deze vertolking die een prachtige samenvatting is van alles wat de Italiaanse film zo aantrekkelijk maakt!

Ciao Bella!

André Oyen

La Pazza Gioia (Paolo Virzì, 2016)

Italië / Frankrijk

Komedie

116 minuten

met Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti en Anna Galiena

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.