Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-10-16

Aldus Sybren Micha Meinderts

index (14).png


Aldus Sybren

Micha Meinderts

ISBN 9789020608397 342 pagina's | Uitgeverij Pepperbooks | 12 juli 2016

Mijn tweede puberteit was net zo vervelend als de eerste, alleen om andere redenen. Gelukkig verdwenen de jeugdpuistjes deze keer een stuk sneller.

Al sinds haar prille kindertijd weet Brechtje dat zij een jongen in een meisjeslichaam is en ook nog, zo blijkt later, een homoseksuele jongen. Als zij acht is, wordt haar vader van Nederland overgeplaatst naar de VS waar Brechtje vervolgens twintig jaar van haar leven doorbrengt en ook trouwt met een man.

Als zij ontdekt hoe haar lichaam in harmonie met zijn gender en geaardheid gebracht kan worden, verhuist zij, na de eerste stappen op die weg en scheiding van echtgenoot Brian, als' hij' met de naam Sybren terug naar Nederland. Zijn oom Willem, waar hij voorlopig bij intrekt, had een baan voor hem. En die baan valt gelukkig mee, want zijn collega Jan blijkt veel meer dan een collega. Hij is vriend, broer en vader tegelijkertijd een beschermer. Hij zorgt er zelfs voor dat Sybren zijn eigen woonruimte krijgt. Dat is wel nodig want hoe vriendelijk oom Willem ook is, en hoe hard ze alle twee hun best doen, het botert niet helemaal tussen Sybren en oom Willem. Oom Willem is een té Hollandse heteroman die echt niet kan wennen aan de nieuwe Sybren die voorheen door het leven ging als vrouw, genaamd Brechtje. Sybren heeft al sinds de start van zijn transitie al flink wat progressie gemaakt. Zijn borsten zijn verwijderd en er groeit inmiddels, dankzij de testosteroninjecties een flinke bos haar op zijn borstkas en ook de baardgroei is niet achtergebleven en door de fitness worden ook schouders en borstkas wat breder, maar de onzekerheid trekt maar heel langzaam weg, want als transgender stuit hij op heel wat praktische problemen zoals bijvoorbeeld de geslachtsvermelding in het paspoort of welke deur van het openbaar toilet te nemen en vooral wanneer en hoe je eventueel aan iemand moet en kan vertellen dat je niet alleen gay bent maar dat je vroeger ook nog in een vrouwenlichaam zat.

Glashelder vertelt Micha Meinderts over Sybren, een jonge transman, die eigenlijk een tweede leven begint en eigelijk alles moet overdoen alvorens hij zijn eerste aarzelende stappen kan zetten om te gay-daten. De auteur weet je als lezer door zijn gevoelige manier van schrijven héél dicht bij Sybren te brengen. Het wordt een heel complexe zoektocht, zelf relativerend geestig beschreven, naar een passend leven met een passende job, een passende geliefde enz. . Genant èn hilarisch zijn de confrontaties met ooms en tantes, vrienden en potentiële minnaars die het goed bedoelen maar het verkeerde zeggen. En daardoor zet deze roman je tegelijkertijd aan het denken over je eigen vooroordelen over transgenders. Micha Meinderts verweeft heel geraffineerd de hedendaagse verhaallijn op kunstige wijze met het relaas van Brechtje, zijn vrouwelijk verleden. 'Aldus Sybren', is een een heel warme en intieme roman, heel knap opgebouwd, met mooi taalgebruik die de lezer nog een tijd blijft achtervolgen.

André Oyen

 

20:46 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.