Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-10-16

Jasper van Buren Ravijn

Jpeg-Cover-Ravijn-2-187x300 (1).jpg

images (1).jpg


Jasper van Buren

Ravijn

ISBN 9789492241115 / Prijs € 18,95 – 193 pagina’s

Magonia

Jasper van Buren (Schiedam, 1970) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is al jarenlang werkzaam als copywriter bij reclamebureaus. Zijn interesse in film, literatuur en alles wat niet Nederlands is, is direct terug te vinden in zijn werk. Ravijn is zijn debuutroman.

Hoofdpersonage Thomas, zoon van een schuinsmarcherende arts en een onderdanig campari-drinkende moeder, komt uit een van de betere wijken van het naoorlogse Rotterdam. Hij stopt zijn rechtenstudies om in de zakenwereld te stappen.

Meer uit onvermogen dan onwil ontpopt hij zich tot einzelgänger die, hoewel hij zeker ambities heeft, maatschappelijk dreigt te mislukken.

Thomas suggereert zijn moeder op een gegeven moment om te vertrekken, maar zij afkomstig uit een arm gezin, zet haar huwelijk met een arts niet op de helling en zij sluit haar ogen voor het vreemdgaan van haar man. Thomas kan weinig begrip opbrengen voor het gedrag van beiden.

Met zijn vriendin Jet, ooit een hippie, vertrekt hij naar het subtropische Tenerife waar hij gaat werken voor een Brits-Nederlandse firma. Het zijn de nadagen van de dictatuur, generaal Franco is nog aan de macht, maar dat interesseert de apolitieke Thomas weinig. De fascisten neemt hij sowieso niet serieus – totdat hij verliefd wordt op Nuria, de vrouw van zijn collega Ramón, een man die uit een rabiaat fascistisch milieu komt.

Het leven van Thomas ontspoort en dreigt een kopie van datgene van zijn vader te worden. Ravijn, trouwens een uistekende titel voor dit boek, is een duister en donker verhaal met her en der wat humor (veelal zwarte) en hoog oplaaiende emoties. Een van de personages Carmen tekent de huiver van het corrupt systeem uit dat in het Spanje van de jaren zeventig uit de twintigste eeuw, heerste. Ravijn is een sociaal drama met flink wat thrillerelementen dat heel vlot leest, literair iets minder sterk is, maar wel flink tot nadenken aanspoort.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.