Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-01-17

Elle

103683.300.jpg


 

Actrice Isabelle Huppert heeft heel verrassend in de nacht van zondag op maandag de Golden Globe gewonnen voor haar rol in de thriller Elle van regisseur Paul Verhoeven. Het was de eerste maal dat de 63-jarige actrice genomineerd was. Zij speelt in de film een vrouw die na een verkrachting op zoek gaat naar de dader.Huppert versloeg hiermee favoriet Natalie Portman, die in Jackie presidentsvrouw Jackie Kennedy vertolkt. De Franse actrice was zeer geëmotioneerd toen ze de prijs in ontvangst mocht nemen. “Dank je Paul, voor wat je bent, en dat je me liet zijn wie ik ben”, aldus Huppert. Verhoeven gaf zijn hoofdrolspeelster een staande ovatie.

Eerder won Verhoeven zelf ook het beeldje voor beste buitenlandse film. Ook deze prijs was onverwacht; de Duitse komedie Toni Erdmann was favoriet. De bekroningen voor Elle lijken een sneer te zijn naar de Oscars. Veel filmkenners en fans maakten zich heel boos dat Elle, dat ingestuurd was als Franse bijdrage, niet op de shortlist belandde.

 

Elle

Oh... het boek van Philippe Djian – eveneens de auteur van 37°2 Le Matin verleidde Paul Verhoeven tot het maken van de psychologische thriller, Elle, waarin Isabelle Huppert een kat-en-muisspel aangaat met de stalker die haar heeft verkracht. Protagoniste Michèle lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Als ze in haar eigen huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man verandert haar leven drastisch. Maar de mysterieuze en bazige vrouw reageert niet zoals je zou verwachten. En daar zit haar verleden wellicht voor iets tussen. Het begint als een thriller en mondt uit in een psychologisch mysterie. Michèle zelf is bijvoorbeeld een mysterie. Ze doet ietwat denken aan het personage van Isabelle Huppert in La Pianiste. Het dwangmatig beleven van seks. Liefde ontbreekt in Elle. Elke verhouding in de film is gebaseerd op lust , macht en geweld.

24 jaar na Basic Instinct tekent de Nederlandse topregisseur opnieuw voor een fascinerende erotische thriller met sm-trekjes, en kan daarvoor rekenen op een Isabelle Huppert die op haar 63ste met gemak een vrouw van begin de 50 speelt. Elle is werkelijk het bewijs bij uitstek dat een perfecte samenwerking van regisseur en cast niettegenstaande de aanwezigheid van seks, geweld en sadisme er toch feilloos in slaagt om een verhaal te vertellen over hoe een vrouw met zelfbevrijding weet om te gaan. En zo zag Philippe Djian het ook.

André Oyen

Elle

Psychologische thriller

Van: Paul Verhoeven

Met: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Charles Berling en Virginie Efira

Speelduur: 130 min.

België/Duitsland/Frankrijk 

 

De commentaren zijn gesloten.