Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-10-16

BEKENTENISSEN VAN EEN MENSEN SMOKKELAAR Andrea di Nicola Giampaolo Musumeci

9200000046234263.jpg


BEKENTENISSEN VAN EEN MENSEN SMOKKELAAR achter de schermen van het grootste reisbureau ter wereld
Andrea di Nicola   Giampaolo Musumeci
Van Gennep, 2016Kenmerken192 p.Oorspr. titelConfessioni di un trafficante di uominiISBN9789461643919 (paperback)
De smokkelaar is slechts het topje van de ijsberg. Soms is hij zelf ook een vluchteling, die zijn overtocht terugbetaalt door zijn vermeende schipperskwaliteiten te gelde te maken. Soms is het een kleine of iets grotere crimineel. Maar daarachter bevindt zich een crimineel universum waarover eens eindelijk eens openheid van zaken moet worden gegeven.

Overal zijn mensen op de vlucht: voor oorlog,geweld, voor armoede of anderszins slechte leefomstandigheden. Vooral uit het Midden-Oosten en Afrika zoeken wanhopige mensen een nieuwe plek om te leven en te werken. Smokkelaars helpen hen daarbij. En hoewel ze een slecht naam hebben bij politici en media, vinden ze zelf soms dat ze best nuttig werk doen.

Migranten willen het zelf en wij weten de mazen van de wet en de gaten in de grenzen, zeggen de mensensmokkelaars in het in het Nederlands verschenen boek Bekentenissen van een mensensmokkelaar van de Italiaanse criminoloog Andrea Di Nicola en de journalist Giampaolo Musumeci. Dat ze wetten overtreden en dat er velen verdrinken of anderszins omkomen willen we liever niet, maar dat hoort bij het spel.
Mensenhandel is op die van cocaïne na de lucratiefste handel die er bestaat. Sommige bronnen schatten de totale opbrengst op 20 miljard dollar per jaar. Een rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN schat lager maar nog altijd tussen de 3 en 10 miljard dollar.
De cijfers tonen aan dat het illegaal vervoeren van migranten zich afspeelt in een schimmige omgeving. Het is daarom heel bijzonder dat de schrijvers hebben weten door te dringen tot de wereld van de mensen achter het grote geld. Ze hebben gesproken met enkele grote bazen, maar ook met de kleintjes, de uitvoerders die vaak in de gevangenis belanden..De Italiaanse journalist Giampaolo Musumeci heeft na twee jaar onderzoek in de wereld van mensensmokkel. Samen met criminoloog Andrea di Nicola reisde Musumeci langs de Middellandse Zee, en volgde een aantal succesvolle smokkelaars voor de research van zijn boek.

Het was moeilijk, maar niet onmogelijk om met smokkelaars in contact te komen, schrijft hij.
Natuurlijk, het zijn criminelen. Maar het zijn ook zakenlui, zegt Musumeci over de smokkelaars die vanuit landen als Turkije en Egypte opereren. Uit zijn onderzoek komt een beeld naar voren van professionele bedrijven, met alle afdelingen die daarbij horen. In Libië is dat anders, daar is zoveel vraag dat van concurrentie nauwelijks sprake lijkt.
Smokkelaars die de oostelijke route bedienen - opererend vanuit Egypte en Turkije - doen wel volop aan marketing om hun concurrenten voor te blijven. Reclamefolders met aanbiedingen voor 'supervoordelige' Europa-reizen, posters met 'onweerstaanbare mogelijkheden voor een grensovergang' in etalages, en informatiebrochures met de beste routes en kansen om een nieuw leven op te bouwen worden door deze afdeling verzorgd en verspreid.
In dit boek komen zowel de grote jongens als de kleine spelers aan het woord. Hun verhalen geven een onthutsend beeld van een van de grootste criminele branches van dit moment. Afghaanse vluchtelingen worden vermomd als toeristen, Chinese 'bemiddelaars' halen wisseltrucs uit, slaapzakken worden gevuld met ijs om warmte scanners te omzeilen.Muren, patrouilles en het afsluiten van routes halen weinig uit. De smokkelaars zijn niet of nauwelijks tegen te houden. BEKENTENISSEN VAN EEN MENSEN SMOKKELAAR is gebaseerd op jarenlang degelijk onderzoek en biedt een blik achter de schermen van een wereldomspannende criminele industrie.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.