Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-11-16

Wat & Hoe Mecklenburg – Vorpommern Tineke Zwijgers

index (4).png


 

Wat & Hoe Mecklenburg – Vorpommern

Tineke Zwijgers

Fotografie: Dorien Koppenberg www.dk-f.nl

ISBN: 9789021562735

Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2016 (4e, herziene druk)

Prijs: € 16,99 188

Sinds 1990 is Mecklenburg-Vorpommern een deelstaat van de Bondsrepubliek Duitsland. De veertig jaar dat het gebied bij de socialistische DDRhoorde, zijn nog lang niet uitgevlakt.

Mecklenburg-Voor-Pommeren (Duits: Mecklenburg-Vorpommern ) is een deelstaat in het noordoosten van Duitsland. De oppervlakte bedraagt 23.180 km² en het aantal inwoners 1.599.138. Daarmee is het de dunstbevolkte deelstaat van de Bondsrepubliek. De hoofdstad is Schwerin, maar de grootste stad is de havenstad Rostock.

Mecklenburg-Voor-Pommeren bestaat uit de historische gebieden Mecklenburg en Voor-Pommeren . De rivier de Recknitz vormt de grens tussen beide. De twee gebieden waren ook van 1947 tot 1952 kort verenigd in één deelstaat: toen behoorde het tot de DDR, dat in 1952 een nieuwe bestuurlijke indeling invoerde. In 1990 werd de deelstaat heropgericht als een van de Neue Bundesländer.

Voor-Pommeren is een geliefde bestemming voor Duitse toeristen. In het gebied zijn het Nationale Park Vorpommersche Boddenlandschaft en het Nationale Park Jasmund te vinden. Bekende langeafstandsfietsroutes die het gebied doorkruisen zijn de Oostzeekustroute, de route Berlijn-Kopenhagen en de route Oder-Neisse.Tegenwoordig trekken ook steeds meer toeristen uit andere landen richting deze gevarieerde regio.

Reeds eeuwen geleden kwamen kooplieden van heinde en verre naar de steden Rostock, Stralsund en Wismar om hier handel te drijven. In de Middeleeuwen sloten de belangrijkste steden zich aan bij het Hanzeverbond, een verre voorloper van de Europese Unie. In de oude stadscentra is nog steeds de sfeer uit deze tijd te vinden door onder andere de kerken en de prachtige koopmanshuizen. Mecklenburg-Vorpommern is een gedeelte van Duitsland dat bij ons niet meteen bekend of populair is en toch is het is een prachtig en ongerept gebied, en nog bereikbaar ook. De reisgids Mecklenburg-Vorpommern van Tineke Zwijgers geeft een beknopt overzicht van deze regio. De gids start met enkele weetjes, die de wat vreemde benaming ‘magazine’ meekregen: over de Hanzeperiode, het IJzeren Gordijn, party’s en de meest opvallende overnachtingsmogelijkheden. Vervolgens is de gids opgedeeld in vijf deelgebieden: Oostzeekust Mecklenburg, Oostzeekust Vorpommern, het eiland Rügen, het Mecklenburger Merenplateau en Zuidwest-Mecklenburg. De informatie voor elk van deze deelgebieden is vrij beperkt en vooral inspirerend. Voor Rügen bijvoorbeeld, een eiland dat toch op de toeristische kaart staat, is er slechts zo’n twintig bladzijden tekst. De andere bezienswaardigheden worden nadien korter besproken onder de hoofding ‘Verder ontdekken’. Ten slotte is er nog een selectie van overnachtingsmogelijkheden, en aanraders voor eten en drinken, winkelen en uitgaan. Hetzelfde stramien wordt gevolgd voor de vier andere deelgebieden. Prima als smaakmaker, hoewel dit toch onvoldoende is voor de actieve reiziger.

Een reis langs de Oostzeekust en eilanden van Mecklenburg-Vorpommern is een en al herinnering aan de elegante badcultuur van vroeger tijd.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.