Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-10-16

Polen

index (1).png


 

Polen

Uitgeverij Lannoo, 2016507 p. : illustratiesReeksGroene gidsen Michelin

ISBN9789401431149 (paperback)

Iedereen die in Polen komt, zal zich verbazen over de verscheidenheid van de tradities. Of ze nu heidens of christelijk zijn, de typische gebruiken van de streekculturen zijn ontelbaar.

Polen heeft een oppervlakte van 311.888 km² en een inwonertal van 38.512.000 (2011). De hoofdstad en grootste stad van het land is Warschau. Staatkundig is Polen een parlementaire republiek en een eenheidsstaat, onderverdeeld in 16 woiwodschappen. Polen is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO.

Ondanks de grote verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, is een groot deel van het Poolse culturele erfgoed bewaard gebleven. Er zijn op dit moment 14 Poolse erfgoedplaatsen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De cultuur van Polen is nauw verbonden met zijn ingewikkelde 1000 jaar aan geschiedenis. Het unieke karakter van de cultuur is ontstaan als gevolg van de geografie van Polen en door de samenvloeiing van de Europese culturen. Met een oorsprong in de cultuur van de Proto-Slaven werd na verloop van tijd de Poolse cultuur sterk beïnvloed door verweving en banden met de Germaanse, Latijnse en Byzantijnse wereld evenals in een voortdurende dialoog met de vele andere etnische groepen en minderheden in Polen. De mensen van Polen worden van oudsher gezien als gastvrij voor kunstenaars uit het buitenland en welwillend als het gaat om het volgen van culturele en artistieke trends die populair zijn in andere landen. In de 19e en 20e eeuw was de focus in Polen eerder gericht op de culturele ontwikkeling boven politieke en economische activiteiten. Deze factoren hebben bijgedragen aan het veelzijdige karakter van de Poolse kunst met al zijn complexe nuances.

De Groene Reisgids van Michelin is een vaste waarde in de reisdocumentatie en ook dit deel over Polen is weer erg handig. De gids bestaat als altijd uit een deel met praktische informatie met betrekking tot voorbereidingen etc., een algemene inleiding tot het land en als hoofdmoot uitgebreide informatie per streek. Daarin wordt een aantal plaatsen en steden besproken aan de hand van het bekende sterrensysteem (waarbij 1 ster staat voor 'interessant', 2 voor 'een omweg waard' en 3 voor 'de reis waard'). Je krijgt steeds informatie voor zowel de grote steden als de omgeving, een plattegrond, een bespreking van de bezienswaardigheden, een groene kader met adressen van o.m. hotels en restaurants en doorheen de tekst kaders met allerlei weetjes. Op de uitklapbare voor- en achterflap vind je ten slotte nog resp. een overzichtskaart van Polen en een lijstje met Poolse woorden.

Verspreid over het Poolse platteland liggen nog sporen van de zwartste bladzijde uit de geschiedenis namelijk de voormalige concentratiekampen Auschwitz, Birkenau, Majdanek en Sobibor in zuidoost Polen, waar de de Duitse nazi's hun massamoorden op miljoenen pleegden. Ook om deze kant van Polen te bezoeken is er een nuttig hoofdstuk in de gids opgenomen dat zelfs naar literatuur en film verwijst. Degelijke en informatieve gids.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.