Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-10-16

Frantz

476582.300.jpg


Frantz

 

 

François Ozon had in zijn beginperiode een sterke behoefte om te choqueren, getuige films als Sitcom en Les amants criminels. Maar film na film evolueerde hij, met ups en downs, naar andere genres zowel op komedie- als op dramavlak.

 

Zijn laatste film Frantz is een klassiek drama dat niet toevallig geïnspireerd is door een ander klassiek drama, gebaseerd op Maurice Rostands vreedzame toneelstuk L'Homme Que J'ai Tué (1930) en al in 1932 door de Joods Duitse Hollywood-regisseur Ernst Lubitsch verfilmd werd onder de ambigue titel Broken Lullaby, dat zich afspeelt vlak na de Eerste Wereldoorlog. In een Duits stadje, kort na WO I, bezoekt Anna (Paula Beer) elke dag het graf van haar verloofde, Frantz, die sneuvelde aan het front in Frankrijk. Op een dag treft ze er de getraumatiseerde Fransman Adrien (Pierre Niney) aan. Zijn rouw en zijn beeld van Frantz zijn anders dan die van Anna. De dode brengt hen echter samen. De jonge Fransman legt bloemen op het graf van haar overleden verloofde en hij zegt een vriend van Frantz te zijn geweest. Zijn plotse aanwezigheid en mysterieuze gedrag vlak na de Duitse nederlaag doet de gemoederen hoog oplaaien in de kleine gemeenschap. Zoals Frantz’ vader het formuleert: “Elke Fransman is de moordenaar van mijn zoon.”

Een film over hoe leugens soms deugd kunnen doen en troost kunnen brengen. Ozon bekijkt de geschiedenis door de ogen van een vernederd volk dat moet omgaan met rouw-, schuld- en wraakgevoelens terwijl het de oorlog verloren heeft. Halfweg verandert Ozon de zwaarte en schuld in rust, eenvoud en helderheid van vorm en ritme.

Elk personage (van hoofdfiguur Anna tot de protofascist Herr Kreutz) krijgt de kans om zich volledig te tonen. Zowel Anna als de jonge Fransman Adrien zijn artistieke en diep romantische karakters, maar je leeft helemaal mee met die tragische figuren die door hun ingesteldheid contrasteren met de chaos en verbittering rondom hen.

 

Het grootste deel van de film is gefilmd in gebleekt zwart-wit om de rouw en de pijn nog beter te onderlijnen en wanneer er toch de hoopvolle momenten zijn laat Ozon even kleur binnenwaaien. De hoofdrollen in Frantz worden vertolkt door Pierre Niney en de relatief onbekende Berlijnse schone Paula Beer die op het 73ste Filmfestival van Venetië de prijs voor de beste vrouwelijke vertolking kreeg. Ozon heeft met Frantz een heel sterke maar ook poëtische film gemaakt die eveneens hulde brengt aan het pacifisme.

André Oyen

Frantz

KT/EA ‧ 1 uur, 53 min

Regisseur: François Ozon

Cast: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner, Marie Grüber, Yohann von Bülow, Anton von Lucke

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.