Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-10-16

Mounir Samuel Liefde is een rebelse vogel

mounir_cover_hr_medium.jpg


Mounir Samuel

Liefde is een rebelse vogel

ISBN 978 94 91921 25 4 | 302 pag. | nur 301 | € 19,95
Uitgeverij Jurgen Maas

 

Liefde is een rebelse vogel die niemand kan temmen. Rebelse vogel. Temmen. Daar vloog hij. Al wat ik kon doen was wanhopig achter hem aan rennen.

Mounir Samuel (1989), voorheen bekend als Monique Samuel, is schrijver, opiniemaker, journalist en performer. Hij schreef voor De Correspondent, Trouw, NRC Handelsblad, en levert regelmatig bijdrages voor De Groene Amsterdammer, met als speerpunt mondiale ontwikkelingen en sociale revoluties. Samuel werd bekend als vaste tafelgast bij Pauw&Witteman tijdens de Egyptische revolutie en was daarna te zien in een groot aantal tv-programma's, waaronder 24 uur met. Hij schreef dusver negen boeken. In zijn werk richt hij zich vaak op identiteits- en minderheidsvraagstukken. Als fly-in-correspondent reisde hij over zes continenten. Voor zijn reisverhalen en reportages won hij de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor grootste journalistieke talent van Nederland en Vlaanderen (2012) en de Lira Aanmoedigingsprijs voor jonge correspondenten tot 30 jaar (2015). Liefde is een rebelse vogel is zijn romandebuut.

Met zijn literaire romandebuut ‘Liefde is een rebelse vogel’ waagt Mounir Samuel zich aan reusachtige thema’s als religie, identiteit en een versplinterd Europa.

Een psychologe die flink in de knoop zit met zchzelf omwille van een midlifecrisis raakt gefascineerd door Zetá, een mysterieuze vrouw die ze eerst bij toeval ontmoet om er daarna op professioneel vlak mee in contact te komen.

De ontmoetingen maken duidelijk iets los bij beide vrouwen en ze zijn dan ook het begin van een ingewikkelde liefdesverhouding, die de psychologe helemaal aan het wankelen brengt en de bindingsangst van Zetá op volle toeren doet draaien.

De psychologe kon in eigen land studeren en een comfortabel leven opbouwen, ook al voelde ze zich niet goed in haar lijf. Maar Zetá verliet op achttienjarige leeftijd haar ouderlijk huis en trok naar Spanje op zoek naar haar wortels. Ze kwam daar in een heel woelig milieu terecht en haar leven was herhaaldelijk in gevaar. Ze zag zich dan ook diverse keren genoodzaakt om telkens opnieuw gedwongen op de vlucht te slaan. Terug in Noordwest-Europa blijkt ze grote geheimen met zich mee te dragen, die ze mondjesmaat aan de psychologe prijsgeeft. Het is de psychologe die in een groepspraktijk zit aanvankelijk niet duidelijk waarom Zetá net haar uitkoos om haar verhaal aan te vertellen. Maar langzamerhand ontdekt ze Zetá's drijfveren en waarvoor ze op de vlucht is, maar die analyse veroorzaakt ook een pijnlijke confrontatie met haar eigen leven. 'Liefde is een rebelse vogel' is een prachtig opgebouwde roman die ons een doordringende inkijk geeft in lijf en geest van twee totaal verschillende vrouwen die wel heel erg van elkaar houden.

De psychologe wil iets blijvend en vast, maar voor Zetá liggen de kaarten anders, zij wil zoveel dat niet te rijmen valt met een innige relatie. Zij is de bohémienne, de rebelse vogel die niet te kooien is. Mounir is in zijn schrijven een even grote waterval als in zijn spreken. Zijn uiteenzettingen zijn altijd heel helder maar worden in een hels tempo afgevoerd. Ook dit verhaal komt als een tornado over de lezer heen. Verhalen vloeien door mekaar heen maar houden de lezer toch bij de les door een hele knappe verhaalstructuur.

Met de hartstochtelijke klanken van de opera Carmen en de woorden van gedreven literatuur op de achtergrond, verhaalt deze roman over identiteit, illegaliteit en ballingschap, schuldgevoel en boetedoening, over gendersouplesse en liefdes die geen rekening houden met geaardheid en geslacht. Ook religie binnen relaties en een internationale samenleving is heel knap verwerkt in deze turbulente maar ook hartveroverende roman.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.