Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-09-16

JUSTE LA FIN DU MONDE

Juste-la-fin-du-Monde-2016-Xavier-Dolan-852-poster-450.633-poster-274x410.jpg


JUSTE LA FIN DU MONDE

 2016

Regisseur: Xavier Dolan

Met : Léa Seydoux, Marion Cotillard, Vincent Cassel

Genre Drama

duur 1h39

Korte inhoud

De zesde langspeelfim ‘Juste la fin du Monde’ van de jonge Canadese regisseur Xavier Dolan werd in Cannes bekroond met de Grand Prix. De film werd zeer ongunstig door de critici ontvangen en werd al na de eerste persvisie op boegeroep onthaald. De prent is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jean-Luc Lagarce en neemt ons mee met een jonge schrijver Louis, die, na 12 jaar van afwezigheid, terugkeert naar zijn geboortedorp om zijn familie te vertellen dat hij stervende is...

Familie als gevangenis. Een thema dat Dolan eerder in J'ai tué ma mère en Mommy behandelde. Een cast van Franse supersterren mag dit toch wel vreemde gezin gestalte geven. Nathalie Baye als de moeder, Vincent Cassel als grote broer Antoine en Marion Cotillard als diens vrouw Catherine. Léa Seydoux is het jongere zusje Suzanne die de wiet blijkt uitgevonden te hebben.

Na twaalf jaar afwezigheid kijkt iedereen vol verwachting en angst uit naar de komst van de verloren zoon. De hoop op het herstellen van relaties en het delen van een toekomst blijkt er niet echt in te zitten. De communicatie, als die er al ooit mocht geweest zijn, is verbroken. De thuisblijvers roepen en tieren aan een stuk, terwijl de nooit ophoudende woordenwisselingen geen enkele inhoud hebben en de louter observerende Louis zijn eigen stilte absoluut niet kan doorbreken. “Ik ben bang van hen”, vertelt hij aan de telefoon tegen zijn vriend. En daarmee blijkt voor hem alles gezegd.

Dolans prachtige kleurenpalet, de stevige soundtrack en het haast microscopische camerawerk zorgen voor een huiveringwekkende filmervaring die mijns inziens toch wel terecht de Grand Prix toegekend kreeg.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.