Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-10-16

De Wattman Eric Vlaminck

9789460014970_front.jpg


 

 

De Wattman

Eric Vlaminck

Auteur(s) Eric Vlaminck

Uitgeverij Vrijdag, Uitgeverij

ISBN 9789460014970

71

 

Ik ben een wattman die met de mensen spreekt. Het mag niet, maar het is geen doodzonde.

Erik Vlaminck (Kapellen, 1954) kreeg als romanschrijver bekendheid met Het schismatieke schrijven, zijn zesdelige roman fleuve over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20ste eeuw. In 2008 verscheen Suikerspin en in 2011 Brandlucht. In 2013 werd de novelle Miranda van Frituur Miranda uitgebracht, een spin-off van Suikerspin. Suikerspin en Brandlucht waren voor mij hoogtepunten uit de hedendaags Vlaams- Nederlandse literatuur en ook Zwarte brug gaat dezelfde richting uit.

In die galerie van gewone mensen met een ongewoon leven past vast en zeker trambestuurder Leon Vermast. Op 10 mei 1940 om 5.45 uur – de oorlog is nog niet officieel begonnen – bombarderen Duitse vliegtuigen het ‘Sint-Amedeusgesticht voor krankzinnigen’ te Mortsel. Er vallen tientallen doden, de schade is enorm. De snel opeenvolgende oorlogsgebeurtenissen van de dagen erna, en een nog omvangrijker bombardement dat Mortsel in 1943 trof, hebben ervoor gezorgd dat deze ramp niet in het collectieve geheugen werd gegrift.

 

Op 10 mei 1940 om 7 uur kreeg trambestuurder Leon Vermast de opdracht om de geplande tramrit naar Hoboken te onderbreken en dadelijk naar Mortsel te sporen. Hij moet er overlevende psychiatrische patiënten van het bombardement ophalen en hen naar een school in Merksem brengen. Deze tramrit zal zijn leven veranderen. De Wattman vertelt dit en andere verhalen aan zijn verveelde advokaat terwijl hij in voorhechtenis zit . Dit verhaal en de immense invloed ervan op Leon raakt de advokaat zijn koude kleren niet, maar de lezer krijgt het wel in zijn wurggreep. Erik Vlaminck maakte deze tekst eigenlijk voor monoloogtheater, maar ook als novelle slaat het verhaal in al zijn eenvoud en met zijn volkse accenten, even hard in als die bom uit 1940 .

André Oyen

 

 

 

00:03 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Die wil ik heel graag lezen !

Gepost door: Gilberte | 12-10-16

De commentaren zijn gesloten.