Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-10-16

Abdelkader Benali – Brief aan mijn dochter

9789029505611.jpg


 

 

 

Abdelkader Benali – Brief aan mijn dochter

De Arbeiderspers, 176 pagina’s, 2016.

ISBN 98-90-295-0561-1Jij bent er nog niet, en toch ben je er wel. In afwachting van de levensvoorstelling maken we een nieuwe ruimte.’

Toen Abdelkader Benali vernam dat hij vader van een dochter zou worden besloot hij een intieme brief te schrijven waarin hij zijn dochter laat kennismaken met de wereld in het algemeen, maar ook en vooral zíjn eigen wereld. Hij had zich hiervoor enigzins laten inspireren door Tussen de wereld en mij, van de Amerikaanse schrijver Ta-Nehisi Coates. In beide boeken is sprake van een vader die zijn kind aanspreekt in boekvorm. Maar Benali wil vooral een intiem verhaal brengen van een man aan de vooravond van het vaderschap. Hij vertelt vooral over zijn eigen jeugd en daar zit ook wel enige vorm van maatschappijkritiek van iemand met een migrantenachtergrond in vervat.

Hij maakt duidelijk met welke dromen, hoop en angst een vader van niet-Nederlandse afkomst te maken heeft wanneer zijn kind onderweg is. Maar uiteindelijk gaan al die angsten, dromen en wensen voor elk nieuwbakken ouder, allichtoon of autochtoon, op.

Brief aan mijn dochter is een heel mooi boek waarin alles knap gedoseerd is van liefde, poëzie, historiek tot maatschappijkritiek en dat bewondering en ontroering oproept.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.