Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-10-16

Het zijn lange dagen Luc Boudens

het-zijn-lange-dagen-luc-boudens-boek-cover-9789491717338.jpg


 

Het zijn lange dagen Luc Boudens

Uitgever: Uitgeverij Leesmagazijn

Nederlandstalig 256 pagina's 9789491717338 september 2016

En hij? Wat was hij dan in godsnaam? Dat was nog eens een goeie vraag. Hij was, behalve een klein kind een dromer, mijnheer, een dromerige klootzak.

 

Luc Boudens was de eerste Vlaamse schrijver die zijn werk promootte met een videoclip (geproduceerd door Kurt van Eeghem). Hij debuteerde in 1988 met twee schitterende verhalenbundels, Vrijdag Visdag (Nioba) en De tiendeprovincie (Dedalus). In de unaniem lovende Vlaamse en Nederlandse kritiek werd hij steevast in een adem genoemd met Herman Brusselmans en Tom Lanoye. Vervolgens publiceerde hij bij Dedalus drie romans, Het zijn lange dagen (1989), Het lijden van de jonge Werner (1990) en Gesloten wegens familieomstandigheden (1992) en de dichtbundel Wie legt er mee patience? (1991).Leesmagazijn heeft nu Het zijn lange dagen uit 1989 heruitgeven.

Het kronkelige en hilarische proza met hoofdpersonage Stefan Meirhaeghe heeft probleemloos de tand des tijds doorstaan en de lezer kan gniffelend twaalf ellenlange dagen uit het troosteloze bestaan van deze homoseksuele 25-jarige, bij zijn moeder wonende barman in het café Shakespeare ongecensureerd in blijde, bange, hete en dolle dagen volgen . Met Stefan als geile en dwarse gids sleuren we ons door de ‘wervelende stede’ Kortrijk, die uitblinkt in middelmatigheid en kleinburgerlijkheid maar ook wel het nodige kleurige volk herbergt en maken we ook een uitstapje naar koekenstad Antwerpen. Stefan probeert het leven in dit banale en liefdeloze tranendal wat meer kleur te geven door respectabele hoeveelheden drank tot zich te nemen, de caféklanten de huid vol te schelden en met grove practical jokes voor schut te zetten, en wat jongelieden galant en minder galant het hof te maken.

Naast een meedogenloos versierder is hij een vlijmscherp causeur maar af en toe denkt ook wel eens na en beseft hij dat hij niet eeuwig kan verder gaan met dit leven vol 'zotte zonde' en besluit hij te vertrekken naar Frankrijk, teneinde daar 'iets nuttigs te gaan ondernemen', t.w. Druivenplukken of zo . Het zijn lange dagen schittert door virtuoze taalgebruik, de cynische humor en de veelheid aan lachwekkende situaties en linguïstische en andere hoogstandjes.

Stefan Meirhaeghe, meest flamboyante barman der Vlaamse stede Kortrijk, verdient een standbeeld... Maar eigenlijk heeft Luc Boudens hem dat eigenlijk al gegeven.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.