Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-10-16

De Wandelstok van Virginia Woolf en andere reisverhalen. Coen Peppelenbos,

9789492190192.jpg


 

De Wandelstok van Virginia Woolf en andere reisverhalen. Uitgeverij kleine Uil, Groningen. 188 blz. € 16,50. Doeke Sijens, Coen Peppelenbos, Roos Custers, Erik Nieuwenhuis, Lucas Zandberg, Alexander Reeuwijk, Marona van den Heuvel

ISBN: 9789492190192

- See more at: https://www.kleineuil.nl/proza/de-wandelstok-van-virginia-woolf-details#sthash.gdAdz8gN.dpuf

Persoonlijk ben ik een fervente reiziger. Mijn bagage bestaat voor het grotendeel uit papieren boeken want een e-reader is niet aan mij besteed. Het is dan voor mij ook altijd een extreem genoegen om 'onderweg' het huis van een bewonderde schrijver te bezoeken. Gewoonlijk is dat huis is niet meer het echte huis; er is door de jaren zoveel aan verbouwd en veranderd dat er van het oorspronkelijke niet meer zo veel rest. Maar toch met wat verbeelding zie je daar je held of heldin in zijn omgeving schrijven. Maar dan zijn er schrijvers van reisverhalen die die plekken gaan bezoeken. En een goed reisverhaal zorgt er voor dat je onmiddellijk ook naar die plek toe wilt gaan om te bekijken en zien hoe die kamer dat huis en die omgeving in het echt zijn. Ook als het allemaal wat tegenvalt. In de verhalen uit De wandelstok van Virginia Woolf staat niet alleen de schrijver, maar ook zijn werk, zijn persoonlijkheid en zijn omgeving centraal.Diverse Nederlandstalige schrijvers, journalisten en dergelijke meer zwerven naar alle windstreken om de reissporen of de levensomstandigheden van een of andere literaire grootheid re analyseren. Vertaalster en journaliste Marijke Arijs reist af naar Parijs, naar Illiers en naar Cabourg aan de Normandische kust om het bed van Proust te kunnen bewonderen. In Cabourg vierde Proust zijn vakanties in een duur hotel. Maar locaties en personages uit het legendarische werk van Marcel Proust zijn door het tourisme aangepast aan de hedendaagse commercie.

Literaire duizendpoot Guus Bauer schrijft over zijn vriendschap met Graham Swift waarin schrijven en schrijvers zoals bijvoorbeeld Ted Hughes behaaglijk nestelen. Maar de auteurs van deze reisverhalen etaleren niet alleen hun adoratie voor bijvoorbeeld Emily Dickenson, Gogol, Knut Hamsun, W.F. Hermans, prins Kwasi, Jack Kerouac, Geerten Meijsing, Virginia Woolf, Cees Nooteboom of Marcel Proust, nee er wordt ook heel kritisch reflectie en distantie, gereisd, gelezen en gewikt en gewogen. Ook komen aan bod: de proeftuinen van Charles Darwin, de geschiedenis van de Nederlandse VOC in de huidige Indiase deelstaat Kerala, de ontmoeting van Gustav Mahler met Sigmund Freud in Leiden, de wandelingen die men kan maken rond de Starnberger See in Duitsland, in het voetspoor van keizerin Sisi. Soms reikt de reis niet verder dan Amsterdam en omstreken (Nescio's plekken),Roos Custers zakte af naar Oekraïne, naar Velyki Sorochyntsi om precies te zijn, de geboorteplaats van Gogol om diens geboortehuis te zien. Het vakantieverblijf van Virginia Woolf Monks house in Sussex wordt bezocht door Doeke Sijens. En dat wordt meteen een aangrijpende tocht langs de rivier waarin Virginia Woolf haar dood vond.

De verhalen zijn stuk voor stuk goed geschreven, ze weten te boeien en ze sorteren het effect dat je geprikkeld wordt om het werk van de aangehaalde schrijvers te ontdekken of te herlezen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.