Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-09-16

De kleur geel El Hizjra Literatuurprijs van 2013–2015

9789491921223.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=fnAeZCw7_qIDe kleur geel

El Hizjra Literatuurprijs van 2013–2015isbn: 9789491921223 · 2016 · paperback - 100p. · prijs: € 9.95

uitgeverij: Uitgeverij Jurgen Maas

Alles hier in Jarim is vergeeld en lijkt in de grond te willen verdwijnen. Kijk maar naar de planten, het riet dat op de grond ligt en de huid van de grote mensen hier. Bruingeel is hun huid omdat ze te veel zon hebben gezien. En knalgeel is de huid van de zieken die niet geld genoeg hebben om een dokter uit de stad te betalen. Het lijkt of Allah de kleur geel een passende kleur vindt voor mensen zoals wij.

Eén van de literaire aanmoedigingsprijzen die toch wel enkele grote talenten uit het onbekende heeft opgepikt is de El Hizjra Literatuurprijs. De organisatie El Hizjra werd in 1987 opgericht met als doel een artistieke brug te slaan tussen de westerse en oosterse wereld. Hiermee was het dan ook meteen een van de eerste multiculturele organisaties die zich inzet voor het culturele erfgoed van migranten. Sinds 1992 wordt jaarlijks de El Hizjra Literatuurprijs uitgereikt voorafgegaan door een landelijke literaire schrijfwedstrijd voor Arabische en Berberse Nederlanders. Deze wedstrijd, uniek in Europa, heeft tot doel iedereen van (deels) Arabische afkomst, jong en oud, ervaren en onervaren, aan te moedigen gedichten en korte verhalen te schrijven. Toch doen elk jaar ook schrijvers mee met een andere achtergrond. Ook hun werk wordt zonder onderscheid door de jury beoordeeld en als daar reden voor is, bekroond. Zo kwamen bijvoorbeeld niet alleen Mustafa Kör, Hava Güveli, Murat Isik, Atilla Erdem van Turkse afkomst maar ook schrijvers met alle mogelijke roots als winnaar uit de bus. Deelnemers kunnen in een open competitie nieuw, nog niet gepubliceerd werk voor nominatie voorleggen. Het thema is vrij. Het werk mag in het Nederlands, Arabisch en Tamazight zijn geschreven, maar moet beslist zelf bedacht zijn. Deelnemers kunnen proza, poëzie, toneelteksten, essays en columns insturen.

De bekendste laureaten zijn onder ander Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour, Rachid Novaire, Khalid Boudou, Said El Haji, Mustafa Stitou, Hassan Bahara, Rodaan Al Galidi en Fadoua Bouali.

In deze bundel De kleur geel werden de beste verhalen en gedichten van de El Hizjra Literatuurprijs van 2013–2015 verzameld. De titel is ontleend aan het verhaal van de 18-jarige Naome Al-Saqaff uit Den Bosch. Zij beschrijft heel apart het tragische lot van een Jemenitisch meisje dat als gevolg van een huwelijksnacht de dood vindt.

Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar het mysterieuze en erotisch gekruide verhaal De gescheurde sluier van Fatima Jamai, 20 jaar oud en studente Franse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Van dit jong talent wil ik absoluut meer lezen, zij boeit en doet nadenken en zij kan nog prachtig schrijven ook.

Mohammed Reza uit Gent weet ook te bekoren met het zeer ingenieuze 'Mijn held' en hij mag dan wel een zusje hebben dat haar zakgeld spaart om een mirakel te kopen hopelijk kleurt hij even mirakuleus binnen zeer korte tijd net als Fikry El Azouzzi, Rachida Lamrabet, Mustafa Kör, Atilla Erdem, Inan Akbas en anderen onze Vlaamse letteren.

Maar er zit nog veel meer talent in deze bundel

waarin nieuwe en oude werelden worden opgegraven in poëzie en proza. Personages ondernemen zoektochten naar het verleden, reizen naar andere landen of continenten of komen familiegeschiedenissen op het spoor. De lezer wordt meegenomen naar Tanger, Jemen en vele andere plekken.

Diversiteit troef in dit mooie literaire boeket.

André Oyen

 

01:13 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.