Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-09-16

Dijk : een vergelijking H.M. van den Brink

9789025446406_front.jpg


Dijk : een vergelijking

H.M. van den Brink

Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij

Nederlandstalig 160 pagina's 9789025446406 januari 2016

Alle productspecificaties

Samenvatting

Verhoudingen hadden te maken met wat de mensen deden, niet met wat ze wilden zijn. Dat woordeloze roken was meer dan genoeg intimiteit.’

Het verhaal 'Dijk' van H.M. van den Brink begint op een koude ochtend in 1961 wanneer twee jongens hun werkzame leven beginnen in een kantoor in Amsterdam. Ze volgen beiden een opleiding voor ijkers die toen nog met hun meetinstrumenten het land introkken om bij kleine zelfstandigen de weegschalen te keuren. Samen zouden ze veertig jaar lang in het ijkwezen blijven, en meeverhuizen naar andere locaties. Je zou zeggen dat de twee mannen elkaar in de veertig jaar die volgen goed leren kennen, maar niets blijkt minder waar en dat lag vooral voor een stuk aan de afstand die Dijk steeds hield.

Als Dijk na veertig jaar afscheid neemt, neemt de verteller, die zelf nog een jaar zal blijven, de taak op zich om een speech te schrijven. Hij is degene die de man door en door kent, denkt ook de directrice. Maar als hij de oude dossiers inkijkt, blijken er ook voor de verteller verrassingen te zijn. Maar het feestvarken himself komt op zijn eigen afscheidsfeest niet opdagen.

Het verhaal is opgebouwd via flashbacks, waarbij de verteller alsnog grip probeert de krijgen op zijn relatie met de onbuigzame Dijk, die hij zo lang en alles behalve goed kende. Dijk is een dijk van een boek, heel mooi traag pgebouwd en zeer beeldend geschreven. De wereld van de ijkmeesters is verdwenen door de opkomst van onberispelijke elektronische weegschalen en daarna door het voorverpakte voedsel.De auteur bekijkt het verleden met nostalgie maar ook met genoegdoening, maar ergens is er ook de spijt dat iets wat zo vertrouwd lijkt zo afstandelijk is in werkelijkheid.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.