Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-09-16

Blindelings Kris Van Steenberge

blindelings-kris-van-steenberge-boek-cover-9789057597817.jpg


 

http://www.dwik.tv/cultuur/op-de-plank-en/kris-van-steenberge-blindelings/

Blindelings

Kris Van Steenberge

ISBN: 9789460014390

Vrijdag/Podium 2016 280

 

Mijn lichaam was in het hare begonnen met groeien, een aanwassend hoopje cellen in de baarmoeder. Zij was toen al de mal van wat ik worden moest. Ik zou haar vormen blijven aannemen, alsof ik nooit geboren werd.

 

Woesten, een explosieve roman, die in 2013 de Nederlandstalige lezer uit Noord en Zuid kwam verblijden is nog altijd razend populair en toch werd onder luid gejuich de opvolger Blindelings gelanceerd.

Het is een roman die in zijn openingspagina de lezer al meteen aan zijn stoel nagelt door hem te confronteren met een man die in een appartement met uitzicht op zee, zijn gezicht naar de deur gekeerd zit te wachten, met een pistool in zijn schoot. Het blijkt op de koop toe ook nog een vrijdag te zijn. En net op die dramatische dag volgen we de verhalen

van modeontwerpster Abigaïl, geoloog en leraar Karel, hun zoon Jonas en Anouk, zijn vriendin maar ook zijn sociaal werkster. Abigaïl overheerst het verhaal en de personages in het verhaal. Zij maakt en breekt levens, en leeft eigenlijk puur om macht uit te oefenen. Het leven van haar zoon heeft ze al van voor zijn geboorte uitgestippeld en hij zal dat leven goedschiks of kwaadschiks leiden en lijden volgens haar scenario. Hetzelfde geldt voor haar echtgenoot. Zij bepaalt hoe en hoelang hun huwelijk verloopt. Zelfs zijn leven na hun scheiding, die ook zij bepaalde, houdt ze in het vizier. Jonas merkt dan ook zéér terecht over zijn moeder op dat zij kleding en lucht verkoopt en het leven op maat levert.

Zowel vader als zoon zijn te gevoelig en te onzeker om de tomeloze ambitie van Abigaïl aan te kunnen. Een ambitie die ook haarzelf tenslotte de das zal omdoen.Blindelings is een huiveringwekkend knappe roman waarin macht en onmacht hun bepalende rollen spelen.

Net als in Woesten toont ook nu weer de auteur zich oersterk als taalvirtuoos, dramaturg en verteller. Woesten is een uniek boek en Blindelings is dat ook. Beide boeken zijn met een ongelooflijke verfijning en vakbekwaamheid geschreven.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.