Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-09-16

Duifje Inge Misschaert

duifje-1-min.jpg


 

Duifje

 

Inge Misschaert

Illustrator: Seppe Van den Berghe

beeldverhaal, fictie

Thema wij-zij denken, anders zijn, buitenstaander, vriendschap

Leeftijd 8+

2016

 

ISBN Nummer 9789462911109

 

Ik zag haar toevallig toen ik de rivierbedding volgde tot de grens van het Gebied van Zonder. Daar was een stukje niemandsland. Het stelde niet veel

voor: wat rotsen en een strandje. Daarachter begon het Gebied van Met. Daar mochten wij Zonderlingen niet komen. Op bevel van de Leider van Met.

En ook op het bevel van de Leider van Zonder. Die laatste is mijn vader. Het maakt van mij geen prins, alleen maar een bijzondere Zonderling.

Inge Misschaert studeerde Germaanse filologie en werkt deeltijds als leerkracht. Daarnaast schrijft ze boeken en verhalen voor diverse leeftijden. Ze won tweemaal de John Flandersprijs voor het beste Vlaamse Filmpje. Het prentenboek Balthazar, de eenzaamste ezel ooit stond op de longlist van de Gouden Uil Jeugd. www.ingemisschaert.be

Seppe Van den Berghe studeerde Grafisch ontwerp in Gent. Zijn grote passies zijn tekenen en muziek maken. Hij maakt illustraties voor kranten en tijdschriften. Samen met een bevriende cartoonist brengt hij het driemaandelijkse magazine Kouwe Koffie uit, met nieuw werk van beiden.

Voor het actuele boek Duifje, over een dorp dat in tweeën gesplitst wordt door vooroordelen en veel parallellen met de actuele vluchtelingen-crisis vertoont schreef Inge Misschaert het verhaal en maakte Seppe Van den Berghe heel originele tekeningen.

 

Zonder is een half dorp. De andere helft heet Met. Met en Zonder hebben ruzie. Al heel lang. Niemand weet meer hoe dat precies kwam. Beer is de zoon van de leider van Zonder. Op een dag ziet hij Duifje. Ze komt niet uit Met. Ze woont niet in Zonder. Ze is een vreemde. Ze zit daar maar, op de grens van Zonder en Met. Om zich heen maakt ze een kring van stenen. Wanneer de leiders van Met en Zonder haar zien, sturen ze haar weg. Ze is met anderen woorden nergens welkom . De leiders van beide gebieden vinden dat Duifje tot de verantwoordelijkheid van de ander behoort. Maar Duifje laat zich niet wegjagen. Met een roerende toespraak vanaf de kerktoren weet zij de harten van de dorpsbewoners te raken. En dan blijkt dat regels en gewoonten ook doorbroken kunnen worden.

Ook voor volwassenen is dit mooie boek met sterke onderliggende boodschap, zeker een aanrader voor jezelf, je kinderen of kleinkinderen of zo maar voor een leesgroep.

André Oyen

 

01:14 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.