Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-09-16

De vergever Robert Anker

index (13).png


 

De vergever 

Robert Anker

dat Uitgever: Querido

Nederlandstalig 160 pagina's 9789021458816 januari 2016

Het verlangen om me te verliezen in een parallelle wereld die alleen bestond in de zinnen die haar zouden oproepen. Nog preciezer: het verlangen te verdwijnen in de hamerslagen van die zinnen, de duimstok om ze aan elkaar te passen, het bestek dat zich al schrijvend zou ontvouwen.

Sander Schwartz is een succesvolle nogal grofgebekte en arrogante onderzoeksjournalist bij een weekblad tot hij door een burn-out getroffen wordt. Na zijn herstel groeit hij uit tot een gelauwerde schrijver, totdat op een dag zijn nieuwe roman door zijn uitgever geweigerd wordt en zijn leven opnieuw instort. Die carrière lijkt ook te stranden en door dat door de uitgeverij geweigerd boek besluit hij schrijfcursussen te gaan geven. Bij elke nieuwe job hoort ook een nieuwe vrouw tot hij door een verkeersongeluk een dwarslaesie opliep en een rolstoel terecht komt. Tijdens het optekenen van zijn leven wordt Sander benaderd door iemand uit zijn verleden van journalist. Het betreft de ex-academicus Jan Wennekes die beweert dat hij door Sander onterecht is beschuldigd van wetenschappelijke fraude in de tijd dat Sander nog bij het weekblad werkzaam was. Wennekes biedt zijn vergeving aan, een gebaar dat Sander alleen kan accepteren door schuld te bekennen.

Zo wordt De vergever een me iets te zweverige roman over het moeizame proces om tot zelfkennis te komen en hoe je daarmee je leven kunt veranderen.

De vergever is heel sterk als portret van het huidige culturele klimaat en een door de wol geverfd schrijver maar de meer filosofische bespiegelingen vind ik een flink stuk zwakker.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.