Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-09-16

Zachte Riten Marja Pruis

index (9).png


 

 

Zachte Riten

Marja Pruis

Uitgever: Prometheus

Nederlandstalig 264 pagina's 9789044621891 2016

Echte lezers herken je aan hun wansmaak. Ze doen zelf ontdekkingen, in plaats dat ze het geplaveode pad aflopen. Mijn taak is het om ze bij te sturen, af en toe van vergelijkingsmateriaal te voorzien en ze onmerkbaar naar de juiste schrijvers te brengen. Oude hoofden op jonge schouders zetten.

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling en Atoomgeheimen en het biografische portret Als je weg bent. Over Patricia de Martelaere, dat vijf drukken behaalde. Ze is gerenommeerd criticus en columniste voor De Groene Amsterdammer. Haar essaybundel Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs. '

In haar nieuwste werk staat het personage Guusje Bouhuys, poëziedocente, centraal. Door het overlijden van haar zo geliefde broer, het feit haar boezemvriend en zielsmaatje, die getrouwd is en verdacht wordt van plagiaat en haar collega/vriendin, die ernstig ziek is en niet meer beter wordt komt het leven als een storm op haar af. De poëzie, dierbare herinneringen en het meedeleven van geliefden om haar heen helpen haar om grip te krijgen op het onontkoombare van de dood en het leven. Heel gevoelig maar ook met gevoel voor humor schrijft Marja Pruis over de conflictsituaties van de menselijke ziel die op een gegeven moment allemaal lijken samen te stromen.

Ze dringt door in de dubbele bodems van de poëzie en de zachte wetenschap, in een academische omgeving waarin veel gedacht en geïnterpreteerd wordt, maar desondanks veel onduidelijk blijft.

Een verhalende roman met een verhaallijn, waarin de stijl ten dienste staat van een plot, kan je Zachte riten niet direct noemen. Het is wel een roman waarin taal en taalwetenschap een alles overheersende rol spelen.

André Oyen

 

00:04 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.