Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

15-09-16

Begrafenis van de mannen Anneke Claus

index (8).png


Begrafenis van de mannen

Anneke Claus

Lebowski, 64 pagina's; 2016

Laar me raden (niets zeggen)je instrument is de viool

Een veearts kneep nietsvermoedend in mijn hart en schrok. 'Het is nog zacht', zei hij. 'Is dat een slecht teken?, vroeg ik. De veearts schudde zijn hoofd. 'Nee, eerder abnormaal.'/

Hij nam mijn hand en liet mij het zijne voelen, dat inderdaad zeer hard was. We keken elkaar angstig aan./

Na de seks bekende hij dat ik hem aan zijn vader deed denken, die had ook tot op hoge leeftijd een opmerkelijk zacht hart had gehad. Pas toen hij geen noot meer kon lezen, hardde het echt goed uit./

We besloten er niet meer over te spreken. We besloten er alleen nog maar over te aaien./

Anneke Claus deuteerde met de bundel Dat was dat (2008) en in 2011 volgde nummer twee Wissen. In haar nieuwe bundel, begraaft ze een hele stoet mannen die in haar leven bepalend zijn of waren en poetst ze uiteindelijk ook zelf de plaat . Soms vliegen de odes aan het leven om je oren en anderzijds,wordt er moeizaam en soms ook verdrietig naar liefde en acceptatie gezocht en gesmacht.

Absurdistische en wat grimmige taferelen situeren zich in een vrij realistische universum. .De ruim veertig redelijk heldere gedichten zijn net kleine verhalen. Ze zijn kort met regels wit. De gedichten lijken vereffeningen met een vreemd, verpletterend verleden.

Er is ook voldoende humor en zelfspot en de bijzonder knappe pentekeningen van Bart Nijstad onderlijnen dat nog eens extra.

André Oyen

 

00:01 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.