Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-09-16

Duitsland op het spoor Els Snick

9789059374454.jpg


 

http://www.focus-wtv.be/video/duitsland-op-het-spoor-van-els-snick#

https://www.youtube.com/watch?v=sdVzkTYvfJw

Duitsland op het spoor

Els Snick

144 pagina's

ISBN 9789059374454

Uitgeverij Bas Lubberhuizen

Het was een lang gekoesterde droom om Joseph Roth achterna te reizen, Duitstland te verkennen in het spoor van de auteur over wiens leven ik een fabelachtig leven ik een boek heb geschreven, wiens werk ik vertaal en die in alle opzichten blijft boeien en fascineren. Net zoals Duisland me boeit en fascineert.

Els Snick is publiciste en literair vertaalster. Zij is wetenschappelijk lid van het in 2008 in Wenen opgerichte Internationale Joseph Roth Gesellschaft. In 2011 promoveerde zij op de schrijver en journalist Roth. Eerder publiceerde zij bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België en de succesvolle vertalingen van Joseph Roth: Hotelmens en De blonde neger. In Waar het me slecht gaat is mijn vaderland brengt Els Snick als biograaf van Roth in de lage landen reeds een boeiend hoofdstuk uit de Nederlandse en Duitse cultuurgeschiedenis in herinnering. In Duitsland op het spoor gaat ze een stap verder mee in het spoor van haar geliefde schrijver Joseph Roth, van de tijd toen hij nog niet in exil leefde. Van oost naar west en van noord naar zuid ontmoet ze veel verschillende mensen die elk vertellen over hun leven, dat vaak in het teken staat van het DDR-verleden, de oorlog, en de zoektocht naar verzoening met de Duitse geschiedenis. Uiteraard wordt er veel verteld over nazi, stasi, de muur, de wende, de huidige vluchtelingencrisis enz. maar de schrijfster en journaliste vangt het op zoals Roth het in De blonde neger en andere portretten ook zou junnen beschreven hebben. Zo vind ik ook haar ontmoeting met Marcus Urban bijzonder treffend. De man was een voormalig voetballer uit de tweede divisie eerst in de DDR, later in het verenigde Duitsland. Hij kwam uit de kast als homo voor hij definitief kon doorbreken en stopte met voetballen halverwege de jaren negentig. Hij heeft met een aantal andere mensen, vertegenwoordigers van de voetbalbond en externe deskundigen een werkgroep opgericht die clubs moet voorbereiden en moet steunen wanneer een profvoetballer uit de kast komt.

Roth was een vluchteling in zijn tijd, Els Snick treft de vluchtelingen van nu. Naast de op voorhand vastgelegde afspraken met schrijvers, kunstenaars, een Rothkenner, een vader van een vriendin die op de Alexanderplatz woont, enzovoort, maakt Snick veel praatjes met doodgewone Duitsers die ze op haar reis tegenkomt: de Turkse hulp in een treinstation, een frisdrankverkoper, studenten en dergelijke meer. Gaandeweg wordt ze ook geconfronteerd met haar eigen, soms pijnlijke familiegeschiedenis. Duitsland op het spoor is een heel mooi stuk journalstiek over het Duitsland van vandaag dat tracht te leven met de Duitse geschiedenis en identiteit.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.