Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-09-16

Het bleekblauwe handschrift van een vrouw Franz Werfel

9200000057346209.jpg


Het bleekblauwe handschrift van een vrouw

 Franz Werfel

Uitgever: Vrijdag, Uitgeverij

Nederlandstalig 9789460014581 2016

Na zijn afscheid van Amelie verliet Leonidas het huis nog niet onmiddellijk. De brief met het bleekblauwe vrouwenhandschrift brandde te zeer in zijn zak.

 

Franz Werfel (Praag 1890 - Los Angeles 1945)

was op zijn twintigste al een gevierd expressionistisch dichter, bewonderd door zijn collega’s Franz Kafka, Stefan Zweig en Max Brot. Hij brak door met De veertig dagen van de Musa Dagh (1933, oorspr. Die vierzig Tage des Musa Dagh), waarin de massamoord van 1915 op de Armenen door de Turken wordt verhaald. De neerslag van zijn vlucht voor het Duitse regime is te vinden in zijn bekendste toneelstuk Jacobowsky und der Oberst (1941). Tijdens die vlucht kwam hij terecht in Lourdes en deed er de gelofte een boek over Bernadette Soubirous te schrijven als zijn leven gespaard zou blijven. Het resultaat was de roman Das Lied von Bernadette (1941) die succesvol verfilmd werd.

Helemaal tot bloei kwam hij in de laatste twee decennia van zijn te korte leven, toen hij – mede gestimuleerd door zijn levenslange gezellin, de componistenweduwe Alma Mahler – een aantal prozawerken schreef die de tand des tijds moeiteloos doorstaan.

Bij uitgeverij Vrijdag verscheen een prachtige nieuwe vertaling van deze klassieker, van Marc Rummens die ook een gedegen inleiding schreef. Deze korte roman uit 1938, geschreven tijdens zijn ballingschap in Frankrijk, vormt een hoogtepunt in Werfels oeuvre. De thematiek van schuld, boete en verlossing is tijdloos, maar door de briljante stijl van deze auteur treft hij nog genadelozer.

 

Deze roman neemt ons mee naar de woelige jaren dertig van de vorige eeuw. Leonidas, een hoog Oostenrijks staatsambtenaar, goede katholiek en gewaardeerde burger van het mondaine Wenen, wordt via een brief in een bleekblauw handschrift geconfronteerd met een affaire die hij als jonge en pas gehuwde man had met een Joodse jonge vrouw . Zij doet nu een beroep op hem om hulp te bieden aan een jonge man die moeilijkheden ondervindt bij het zoeken van een job, gezien zijn joodse roots . Hij worstelt met zijn geweten en in een panieksituatie want hij denkt dat hem om zijn eigen zoon gaat en dat zou zijn confortabel leven als echtgenoot van een beeldmooie, jonge vrouw uit een rijke familie aan het wankelenbrengen.
Een heel mooi opgebouwd werk, met knappe plotwendingen dat ook op een eenvoudige manier een treffend tijdsbeeld geeft en ook inzicht geeft in een hypocriete levensstijl.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.