Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-09-16

Vel MAARTEN EMBRECHTS

9789059274754.jpg


 

Vel

MAARTEN EMBRECHTS

ISBN:9789059274754

/2016 Pagina's:48

Uitgeverij C. De Vries-Brouwers

't Is vader die 's nachts in mij kruipt/ Hij kan geen schaduw dragen/ Mijn vel het zet steeds verder uit/ 't Is zwaar een dode vader/

uit Vel

Maarten Embrechts (°1946) debuteerde vrij laat als dichter. Vanaf 2008 publiceerde hij achtereenvolgens in 'Meander', 'De Brakke Hond', 'Het Liegend Konijn', 'Dighther', 'De Contrabas en Gierik & NVT'. In 2010, 2011 en 2016 werd zijn werk genomineerd voor de Melopeeprijs. In zijn debuut: 'Dagen van koffie en van brood (2014), speelde de moederfiguur een centrale rol. Twee gedichten hieruit werden door Peter Vandermeersch opgenomen in de bundel: 'De 100 beste gedichten van 2015'. In zijn tweede bundel: 'Vel', staat de vaderfiguur dominant op de voorgrond.

Uit zijn bijzonder sterk debuut heb ik vooral onthouden dat zijn zoeken naar de kindertijd, terug in diverse huiden van opgroeien duiken, en nogmaals de confrontatie aangaan met de geestelijke en lichamelijke aftakeling van de alles overheersende ouder heel mooie en ontoerende poëzie kan opleveren.

En dat komt in deze bundel ook weer uitgebreid aan bod, alleen is het nu de vaderfiguur die tevens onder het vel van de dichter én de bundel zit. Vaders staan meer symbool voor harde taal, oorlog, geboden niet aaibaar te zijn en te vluchten in de dood op een ongelegen moment.

Eveneens is deze mooie bundel een doorwrochten eerbetoon aan de taal die de dichter de kracht geeft om pijn, vreugde, verdriet in vormen van verleden, heden en toekomst te gieten.

Vel is zo mooi gecomponeerd dat het haast een verhaal vormt waarin leven en vooral overleven een heel centrale plaats in nemen.

André Oyen

 

22:51 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Ben het er helemaal mee eens, ik heb 'Vel' nog niet gelezen maar heb Maarten Embrechts uit zijn vadergedichten horen voorlezen en was meteen overtuigd.

Gepost door: Rose Vandewalle | 07-09-16

De commentaren zijn gesloten.