Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-08-16

Roderik Six – Val

9200000046204810.jpg


Roderik Six – Val

Prometheus

Nederlandstalig 200 pagina's 9789044626025 september 2015

Aangesterkt door de lente bogen de kruinen zich boven het asfalt naar elkaar toe. In de hoogte : takpunten die mekaar nieuwsgierig aftastten.

Met zijn debuutroman Vloed wist publicist Roderik Six De bronzen uil in de wacht te slepen. Hij wist de apocalyps en de drie resterende personages bijzonder sterk te schetsen en via huiveringwekkende gebeurtenissen naar een ontknoping te stuwen.

Zijn opvolger Val is niet vrolijker maar wel even sterk geschreven.

Het verhaal begint in de zomer wanneer een jonge stadsarts, Doc genaamd, in Fall aankomt. Doc is weliswaar niet zijn echte naam, maar hij wordt zo gedoopt door de bewoners van Fall. Na de dood van Lyndon, de oude plattelandsdokter, komt hij als geroepen. In de zomer maakt Doc kennis met het dorpje en een aantal inwoners: sheriff Dwight, Rose een bordeelhoudster, Jonathan leraar en schrijver, en mr. Reynolds, die helemaal in de ban is van eekhoorns. In de herfst bereidt Doc zich vervolgens voor op de winter. Het verhaal is opgedeeld in de vier seizoenen en begint met een stralende zomerse zon. Maar hij krijgt van Dwight de raad om zich te voorzien van droog brandhout voor de winter. De winters kunnen in Fall heel koud zijn.

Langzaamaan leert Doc steeds meer geheimen in Fall kennen, al beseft hij maar al te best dat het beter is dat de inwoners zijn eigen geheimen niet kennen.

 

Val is een inktzwart verhaal met een knappe schrijfstijl. Helaas is de verhaallijn niet altijd stevig genoeg maar de uiterst beklemmende sfeerschepping compenseert dat wel goed.

In zijn totaliteit is Val een psychologische en literaire misdaadroman die literair heel vakkundig is geschreven.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.