Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-08-16

El Abrazo de la Serpiente

111459.300.jpg


El Abrazo de la Serpiente (2015)

Alternatieve titel: Embrace of the Serpent

Colombia / Venezuela / Argentinië

Embrace of the Serpent was de Colombiaanse oscarnominatie met een Belg, Jan Bijvoet, in een van de hoofdrollen namelijk die van de Duitse ontdekkingsreiziger Theodor Koch-Grunberg, op wiens dagboeken de film deels gebaseerd is. De tweede inspiratiebron voor de film waren de verslagen van de Amerikaan Richard Evans Schultes, gespeeld door Brionne Davis.

In de film maken beide heren een trip langs de Amazonerivier op zoek naar een mysterieuze plant met helende eigenschappen. Maar elk hebben ze hun eigen redenen om deze plant te zoeken en tussen hun trips is er veertig jaar verschil. Theodor is ziek en hoopt dat de plant hem kan genezen, terwijl Evan de plant zogezegd wilt catalogeren, maar eigenlijk meer duistere plannen heeft.

 

De ontdekkingsreizigers hebben dezelfde shaman Karamakate ,die je van jong naar oud ziet evolueren, als gids . De film wordt vooral verteld vanuit zijn standpunt en dat van zijn landgenoten in plaats van dat van de blanke mannen. Voor heel wat van de personages deed regisseur Ciro Guerra trouwens beroep op de lokale bevolking, wat de film een extra authenticiteit geeft. Hun respect voor de natuur en hun tradities worden knap weergegeven in de film. Wat hierbij bijzonder interessant is, is dat je tijdens de tocht van Evan de gevolgen ziet van de reis die Theodor ondernam. Vooral de scènes in een missionarissenpost met een dolgedraaid Messiasfiguur zijn waanzinnig en beklemmend.

De strakke zwart-wit fotografie wordt gerechtvaardigd door de mysterieuze en bezwerende sfeer die de beelden samen met de spaarzame muziek oproepen. De enkele keer dat er kleur aanwezig is wordt dit voor de kijker een hallucinante ervaring. Embrace of the Serpent is een heel beklijvende film die de kijker met bewondering en huiver aan zijn stoel nagelt.

 

El Abrazo de la Serpiente (2015)

Alternatieve titel: Embrace of the Serpent

Colombia / Venezuela / Argentinië

Drama / Avontuur

125 minuten

geregisseerd door Ciro Guerra

met Antonio Bolivar, Brionne Davis en Jan Bijvoet

 

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.