Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

15-08-17

Arnon Grunberg Moedervlekken

9200000057858555.jpg


 

 

http://www.tzum.info/2016/05/filmpje-arnon-grunberg-nieuwe-roman-moedervlekken/

Arnon Grunberg
Moedervlekken
Lebowski
400 pagina's; 19,95 euro 9789048829835

'De laatste maanden van zijn huwelijk verlangde hij naar zijn patiënten, omdat hij bij hen even tot rust kwam. Zij boden hem de geruststellende zekerheid van de ondergang.'

De Nederlands-joodse schrijver Arnon Grunberg (geb. 1971 te Amsterdam) was amper drieëntwintig toen hij debuteerde met zijn roman ‘Blauwe maandagenr’. Het boek sloeg enorm aan bij publiek en critici. en voor deze debuutroman ontving hij in 1996 een Gouden Ezelsoor (de Nederlandse debuutprijs).
Ook zijn opvolger ‘Figuranten’ (1997) kende een groot succes en werd zelfs genomineerd voor de Gouden Uil 1998. Hij was zowat de jongste schrijver uit de geschiedenis die het Nederlandse boekenweekgeschenk mocht schrijven en met zijn polemiserende essays en columns voor diverse kranten en tijdschriften, en romans als De Joodse Messias (2004), Tirza (2006) en Huid en Haar (2010), heeft hij zich gaandeweg tot het 'enfant terrible' van de Nederlandse literatuur gemaakt. Moedervlekken is zijn nieuwste roman
Centraal in Moedervlekken staat Otto Kadoke, die simpelweg door het leven gaat als Kadoke. Psychiater bij de suïcidepreventie van beroep, lijkt hij een ogenschijnlijk doodgewoon leven te leiden, maar als we hem beter leren kennen wordt het duidelijk dat schijn bedriegt.
Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, en wil zijn oplaaiende passie met haar delen met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.
Na een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum. Bovendien heeft zijn moeder hem als een echte Jiddische mama volkomen in haar greep. Hij laat zich door haar kleineren, en draaft en reddert om haar een zo waardig mogelijk leven te geven.
Moedervlekken is een sterke, biografisch getinte roman die heel sfeervol is en de auteur toch de voldoende ruimte geeft om zijn stokpaardjes te berijden, zoals een haatliefde verhouding met de joodse identiteit, het moeizame aftasten van genderbepaling en personages die dwangmatige beperkingen opgelegd door een harde maatschappij willen afschudden.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.