Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-08-16

Vergeten Vespers Jan van Rijsingen

51Z00SbD1WL.jpg


Vergeten Vespers

Jan van Rijsingen

(2016)

313 blz
ISBN: 9789048439232 Free Musketeers,
Toen de eerste beschuldigingen in de krant verschenen hoopte ik, verwachtte ik, dat er broeders zouden opstaan en getuigen. Dat er op zijn minst één zou zeggen dat het waar was.
Na eeuwen van halsstarrig stilzwijgen is het thema van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk en de collectieve ontkenning daarvan aan de vlakte gekomen. Mensen die door seksueel misbruik en morele onderdukking door een gruwelijke hel (om het in religieuze termen te houden) gegaan zijn, vinden meer en meer gehoor ook bij de hoogste kerkelijke instanties. Ook literatuur en film besteden meer aandacht aan het misbruik en de doofpotaffaires.
Jan van Rijsingen (Amsterdam, 1952) groeide op in Zeeland. Van zijn elfde tot zijn vijftiende zat hij op de kostschool in Ossendrecht. Daarna ging hij naar DEVA, een school voor reclame en etaleurs. Van Rijsingen heeft veel vrijwilligerswerk gedaan en belandde toen in de zorg. Uiteindelijk is hij B- verpleegkundige geworden in de psychiatrie. In 1989 startte hij een wereldreis van een jaar. Jan van Rijsingen heeft de Chronische psychiatrie-jeugdpsychiatrie- PTSS (centrum45) ambulante psychiatrie doorlopen. Al deze ervaringen heeft hij gebruikt om van Vergeten Vespers een heel sterk en confronterend werk te maken over kindermisbruik binnen de katholieke kerk en het verwerken en het niet kunnen verwerken van traumatische ervaringen.
Het hoofdpersonage is de oude monnik Winfridus die in de zwaarste winter van zijn leven geconfronteerd wordt met beschuldigingen van (seksueel) misbruik binnen een jongensinternaat, waar hij als overste in de jaren vijftig en zestig werkzaam was. De oude monnik besluit zijn levensverhaal te schrijven, of zoals hij het zelf noemt zijn 'misericorde'. In het verhaal maakt de lezer ook kennis met de tot tbs veroordeelde Menno die vecht voor zijn vrijlating en wiens leven veel raakvlakken kent met het ascetische leven in afzondering. Het verhaal switcht heen en weer tussen het misericorde van Winfridus en de 'biecht' van Menno. Jan van Rijsingen weet de karakters van zijn personages mooi uit te benen en hij weet Winfridus dan ook heel treffend te schetsen.
De roman is een verpletterende vertelling over schuld en boete en geeft een kijkje binnen de leef-en gedachtewereld van mensen die in afzondering leven. Men zegt vaak dat slachtoffers wel eens daders kunnen worden en dat blijkt uit dit boek eens te meer heel duidelijk.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.