Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-02-17

Mijn onvertelde leven Grace Jones

index (5).png


 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/cultuurenmedia/1.2661427

https://www.youtube.com/watch?v=nIN3IE3DHqc

https://www.youtube.com/watch?v=DA7vlDd5YDs

Mijn onvertelde leven

Grace Jones

Laatste editie:

 2016

Verschenen bij:

Xander Uitgevers B.V.

ISBN:

9789401605205 , 9789401605212

Genre:

Literaire non-fictie

"Ze kleden zich alsof ze van de status quo af willen. Maar het dragen van die kleding, trekken van die gezichten, laten zien van die tatoeages en borsten, zingen op die spastische beats: dat is nu de status quo. Als dat is wat je wilt, prima, maar het is een doodlopende weg."

Grace Jones, het stijlicoon van de jaren ’70 en ’80. Zangeres, actrice en model zong in één van haar nummers dat ze nooit haar memoires zou schrijven maar ze heeft het toch gedaan.

Mijn onvertelde leven neemt je mee door het leven van Grace en begint bij haar geboorte in Jamaica. De streng religieuze opvoeding en haar verschrikkelijke stief-opa verklaren de rebelse Grace die hiervan wilde losbreken. Op 12-jarige leeftijd verhuisde Grace naar Amerika en kon daar eindelijk zichzelf zijn, vrij zijn. Ze was dol op het theater en zag dat als haar toekomst. Ze gingen werken als model en danseres, en probeerde daarnaast ook te acteren en te zingen.

Maar het was niet Amerika dat haar als artiest omarmde. In Parijs werd ze bekend als model. Ze nam haar eerste nummers op, die succesvol werden. Ze verhuisde naar New York en dompelde zich onder in de wereld van de disco. Grace kent geen grenzen en wil alles een keer geprobeerd hebben. Ze experimenteert met haar looks en probeert haar ware ik en stem te vinden. Grace ging na de disco op zoek naar een nieuwere vorm van muziek. Ook ging ze acteren, maar ziet in dat deze wereld niet is wat ze er van verwachtte en dat zingen toch echt haar ding is.

In het boek vind je nog smeuige verhalen over allerlei beroemde mensen zoals kunstenaars Andy Warhol en Keith Haring. Achter de Diva-verhalen die in de pers zijn verschenen gaan andere verhalen schuil dan je zou denken. Je leert andere kanten van haar kennen. Op het podium speelt ze een rol. Ze verbaasde vriend en vijand door opera te zingen met Pavarotti. Grace deelt ook niet erg delicaat een sneer uit naar de popmeisjes van nu die haar imiteren en haar ideeën recyclen. Grace is ondertussen 67 en al oma, maar deze vrouw zit niet stil. Ze kan zelfs een heel nummer hoelahoepen. Ze is bezig met twee films en er komt een nieuw album aan.

Mijn onvertelde leven is een heel interessant boek om te lezen.

Grace Jones is niet alleen een popzangeres uit de jaren tachtig, even snel opgekomen als verdwenen, maar toch een onuitwisbare indruk achtergelaten, niet in de laatste plaats door haar opvallende androgyne uiterlijk, gecombineerd met een vlijmscherp karakter. Een ghostwriter tekende haar memoires op. De onwaarschijnlijke carrière van een meisje van Jamaica, geboren in een eenvoudig religieus gezin, getogen in de vroege discoscène van New York, groot geworden in de modellenwereld van Parijs, doorgebroken als popartiest en uitgegroeid tot een mondiale avatar voor vrijheid en flamboyantie. Toch is het een beetje té veel een opstapeling van Beroemde Mensen, exclusieve feestjes, vechtlust, drugs, modemomenten, seks en stoere uitspraken. Zo raakt de rek er flink uit en glijdt het soms naar het saaie terwijl Grace met haar onconventionele shows en haar blokkapsel zo een boeiende vrouw is.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.