Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-08-16

Hallo, muur Erik Jan Harmens

index (4).png


 Hallo, muur

Erik Jan Harmens

Uitgever: Lebowski

 224 pagina's

978904881805

2015Ik ga je een verhaal vertellen. Over hoe het een tijd niet zo goed met me ging, hoe ik heel veel ben gaan drinken totdat het zo donker werd dat ik geen hand voor ogen meer zag en hoe het heel veel later weer licht werd, nadat ik stopte met drinken.Harmens (1970) publiceerde eerder diverse dichtbundels en romans en was in 2002 Nederlands kampioen ‘poetry slam’.

In Hallo muur praat een man letterlijk tegen een muur. In korte monologen gericht tot de muur tegenover hem kijkt de hoofdpersoon in dit boek terug op zijn jeugd in een gebroken gezin en zijn latere leven dat lange door een burn-out, een echtscheiding en een alcoholverslaving. Anderhalf jaar nadat hij met drinken is gestopt, vertelt hij zijn verhaal. Fanatiek hardlopen is zijn nieuwe verslaving geworden, eenzaamheid, het verlangen naar een geliefde vormt nog wel een probleem. Hallo muur is een eerlijk, ontroerend en zeker ook grappig verslag over dwalen, falen en blijven ademhalen, en een hart onder de riem voor mensen die een nieuw leven proberen op te bouwen nadat ze de bodem hebben bereikt.

De roman is opgebouwd uit vierenzeventig columnachtige stukken waarvan de langste een pagina of drie, vier beslaan. Niettegenstaande de niet alledaagse opbouw is Hallo muur een eenheid wel een harmonieus geheel dat zowel humor als immens verdriet herbergt. Het autobiografische karakter van de tekst zorgt wel voor een beklemmende sfeer.

André Oyen

 

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.