Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-08-16

Race

yqxv14wntu.jpg


 

Race
Regie: Stephen Hopkins | 135 minuten | biografie, drama, sport | Acteurs: Stephan James, Jason Sudeikis, Eli Goree, Shanice Banton, Carice van Houten, Jeremy Irons, William Hurt, David Kross, Jonathan Higgins, Tony Curran, Amanda Crew, Barnaby Metschurat, Chantel Riley, Vlasta Vrana


Toen ik Race ging bekijken stonden de olympische spelen in Rio op punt van te beginnen en dat was alvast een aanloop om in de mood te komen.
Het levensverhaal van Jesse Owens, die ook nog eens te maken had met rassenongelijkheid, werd al verfilmd in 1984, een tv-film ‘The Jesse Owens Story’, naar de gelijknamige biografie. En nu is er ‘Race’ (2016), van Stephen Hopkins.
Het is een vrij conventionele maar wel vrij degelijke biopic geworden.
De jonge Jesse (Stephan James) mag naar de Ohio State University, waar hij vanwege zijn uitzonderlijke atletiekprestaties aangenomen is – als eerste lid van zijn familie. Hij wil dolgraag getraind worden door Larry Snyder (zelf een atleet) en na lang aandringen geeft hij Owens een kans. Het duurt niet lang of de atleet maakt zijn reputatie waar. Owens worstelt flink onder de restricties van de rassensegregatie. Snyder raakt er echter steeds meer van overtuigt dat deze jongeman zijn Olympische ambities waar kan maken. De eerstvolgende Spelen zijn echter in Duitsland, waar enkele jaren eerder Adolf Hitler (Adrian Zwicker) aan de macht is gekomen, en het Amerikaanse Olympisch Comité, onder leiding van Avery Brundage (Jeremy Irons) en de Amerikaanse atletiekunie onder leiding van Jeremiah Mahoney (William Hurt) discussiëren hevig over de vraag of de Verenigde Staten wel moeten deelnemen aan een evenement dat in nazi-Duitsland gehouden wordt, of deze beter kan boycotten. Ook Owens zelg worstelt met deze gevoelens en dan is er ook nog de druk vanuit de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Terwijl hij zijn eigen morele gevecht aangaat, weet Brundage een in zijn ogen aanvaardvaardbaar verdrag met de Duitsers te sluiten en de Amerikaanse ploeg vertrekt dus toch naar Berlijn, waar Owens, mede dankzij de door Leni Riefenstahl (Carice van Houten) gedraaide documentaire, een van de grootste Olympische helden aller tijden wordt.
Voor het overgrote deel zijn de gebeurtenissen, zoals verteld in ‘Race’, daadwerkelijk zo gegaan. Het verhaal wordt ook in chronologische volgorde verteld en onderstreept – voor iedereen die dat nog niet wist – hoe belangrijk de rol was die Jesse Owens heeft gespeeld op zowel sportief als socio-politiek vlak. De strijd die Owens moest leveren om überhaupt te mogen deelnemen aan belangrijke wedstrijden, is vele malen urgenter dan die hij op de atletiekbaan uitvocht. En dat zijn status als viervoudig Olympisch kampioen geen verschil bracht in de manier waarop de blanke elite met hem omging, wordt pijnlijk duidelijk in de allerlaatste scène van de film, als hij nota bene voor zijn eigen erereceptie in het Waldorff-Astoria naar de achteringang verwezen wordt en dat was even pijnlijk als het feit dat Hitler zijn de hand weigerde te schudden . De film toon ook aan dat er ook Duitsers zijn die hun respect voor Owens niet onder stoelen of banken steken, zijn grote rivaal Carl ‘Luz’ Long (David Kross) bijvoorbeeld. Owens was, geheel tegen de zin van Adolf Hitler, dé ster van de Spelen van 1936 in Berlijn, waar hij vier gouden medailles in de wacht sleepte (op de 100 en 200 meter sprint, de 4×100 meter estafette en bij het verspringen).
Race is een fris biografisch sportdrama dat postuum ode brengt aan Jesse Owens, de grootste Amerikaanse atletiekheld ooit. Oorspronkelijk zou de Britse acteur John Boyega in de huid kruipen van de atletieklegende, doch omdat hij het te druk kreeg met zijn vertolking als Finn in Star Wars haakte hij af. De Canadese televisie-acteur Stephen James ( die de Amerikaanse mensenrechtenactivist John Lewis in DuVernay’s politiek drama Selma gestalte gaf) was een uitstekende keuze want hij zet een ijzersterke en heel overtuigende vertolking neer.
Jesse Owens (1913-1980) wordt nog altijd beschouwd als een van de beste atleten ooit en in deze film komt dat zeker tot uiting.
André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.