Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-10-16

Een jeugd Patrick Modiano

index (1).png


 

Een jeugd

Patrick Modiano

Edu Borger vertaler

Uitgever: Querido

Nederlandstalig 208 pagina's

9789021401409 2016

 

Wanneer zij zich later deze periode van hun leven zullen herinneren, zullen ze weer kruispunten en ingangen van woongebouwen voor zich zien. Ze hebben alleen weerspiegelingen opgevangen. Ze waren niet meer dan geïriseerde zeepbellen in de kleuren van de stad: grijs en zwart.

Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) was de winZe hebben nog geen individueel bestaan naar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met lezen - boeken van Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust, met wie hij vaak wordt vergeleken. Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee te nemen naar een feest van Éditions Gallimard, Modiano’s toekomstige uitgeverij.

Herinneringen aan en de zoektocht naar het eigen verleden staan centraal in Modiano's werk. In de dankrede die hij uitsprak toen hij de Nobelprijs voor de Literatuur ontving zegt hij hier zelf over dat hij zijn bestaan te danken heeft aan het bezette Parijs, en dat die plaats daarom altijd een soort oerbron voor hem is geweest, die hem is blijven achtervolgen.

Prijzen

Odile en haar vriend Louis hebben geen familie. Hand in hand leren ze het Parijs van de jaren vijftig kennen - het uitzicht over de stad vanaf Montmartre, de kleumende boekverkopers met hun stalletjes langs de Seine, de smalle straten en de dampende cafés in het Quartier Latin. Hun leven wordt bepaald door toevalligheden, zijwegen en noodoplossingen. Eigenaardige individuen, sympathiek maar niet altijd betrouwbaar, kruisen hun pad. Hoe duister en chaotisch ook, na verloop van tijd transformeert hun jeugd tot een fascinerende herinnering, die Odile en Louis voor altijd zullen delen, en daarmee zitten we andermaal in een typisch terugblikroman van Modiano. : twee naïeve bijna-twintigers, Odile en Louis, wacht in het Parijs van de jaren vijftig een onzekere toekomst, afhankelijk van het toeval. Met de lichtstad als decor tracht Odile een zangcarrière op te starten en verplicht Louis zich als nachtwaker in een garage dubieuze transacties af te handelen. Deze sfeervolle roman zag reeds in 1981 het licht maar is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Hoewel er niet zo veel gebeurt, is de sfeer prachtig en krijg je zo zin om richting Parijs te vertrekken in het spoor van Louis en Odile op de tonen van het 'Stratenliedje'.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.