Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-08-16

Greenpeace captain Peter Willcox Ronald Weiss

index (3).png


 

https://www.youtube.com/watch?v=xngKQTCg3EA

https://www.youtube.com/watch?v=HGul9GxkhAI

https://www.youtube.com/watch?v=_CJEHyPLpcg

Greenpeace captain

mijn avonturen om de toekomst van onze aarde te redden

Peter Willcox Ronald Weiss

Jeannet Dekker 2016

9789021562742

368 pagina's

Nederlands

Vertaald door

Jeannet Dekker Antwerpen,

Het succes van vele geslaagde Greenpeaceacties is vaak te danken aan onze RHIB’s, die we snel in kunnen zetten en ook snel weer terug kunnen halen. We hebben dikwijls een flinke voorsprong op onze doelwitten en/of autoriteiten door deze snelle opblaasboten.Greenpeace is een onafhankelijke campagneorganisatie die geweldloze, creatieve confrontatie gebruikt om wereldwijde milieuproblemen aan te klagen, en te ijveren voor oplossingen die een groene en vreedzame toekomst mogelijk maken.

Greenpeace wil er dan ook over waken dat de capaciteit van onze planeet om het leven in al zijn diversiteit in stand te houden, niet overschreden wordt.

Eigenlijk lag het manuscript van Peter Willcox, een terugblik op meer dan dertig jaar activisme, al klaar in 2012. Maar vreemd genoeg zag de uitgever er geen brood in. Toen hij in september 2013 met de voltallige bemanning van de Arctic Sunrise in een Russische gevangenis belandde , na een actie tegen olieboringen in de Barentszzee, heeft dat veel stof doen opwaaien: de campagne voor de vrijlating van de zogeheten Arctic 30 was zelfs wereldnieuws. Daarna kon het boek niet snel genoeg verschijnen.

In 1981 begon Peter Willcox als dekknecht bij Greenpeace. Hij was zoon van linkse zeilliefhebbers die tegen oorlog en kernwapens waren en hij woonde als twaalfjarige een toespraak van Martin Luther King bij. Greenpeace strijdt door burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloze actie voor het milieu. Zoals acties tegen kernproeven, waarbij de Franse geheime dienst in 1985 'zijn' schip de Rainbow Warrior tot zinken bracht. Na de actie tegen olieboringen in het Noordpoolgebied zaten hij en 29 andere bemanningsleden in 2013 zo'n twee maanden in een Russische cel. Voor hem het bewijs op de goede weg te zijn. Er waren ook acties tegen gifverbranding en -lozing op land en zee, tegen steenkolen, bloedhout, en expedities voor het regenwoud en anti-slavernij. Greenpeace evacueerde ook mensen en huisraad na jarenlange blootstelling aan straling a.g.v. kernproeven in de Grote Oceaan en hielp bij onderzoek op de Noordpool.

In dit boeiende boek vind je heel wat verhalen over het gevaar van het werk van Greenpeace en de niet aflatende strijd van Peter Willcox en zijn mensen. Het boek geeft ook inzicht over de misstanden en overtredingen van de milieuwetten waar grote bedrijven gewoon lak aan hebben. Daarom is het goed dat dit aan de orde wordt gesteld. Per actiegebied is er een overzichtskaart. Niet belerend of saai maar wel een boeiend en bevlogen avonturenboek met persoonlijke verhalen en vele foto's met uitgebreid bijschrift.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.