Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-08-16

Sergeant Bertrand Aleksandr Skorobogatov

9789059366671.jpg


Sergeant Bertrand
Aleksandr Skorobogatov
ISBN:
9789059366671 Publicatiedatum:
20/05/2016 Pagina's:
128 Cossee


Nikolaj nam een karaf van de tafel en sloop naar zijn vrouw, maar zonder dat ze hem in de gaten had stond ze door het raam te kijken. Toen hij de karaf boven zijn hoofd tilde, klaar om te slaan, sprong de stop uit de hals en een straal ijskoud water stortte op Nikolaj neer. Vera keek om, alsof ze wakker werd, alsof ze nu pas merkte dat hij naast haar stond, slaakte een gil en liep naakt, zoals ze was, de gang op, en iedereen stond stil en keek om, keek wellustig naar haar lichaam.
Aleksander Skorobogatov ( 1963) werd geboren in Grodno, een stadje in Wit-Rusland en in 1991 verscheen in Moskou, in een voor Nederlandse verhoudingen ongekend grote oplaag zijn debuut Sergeant Bertrand : er werden miljoenen exemplaren van verkocht. Maar het boek had wel de censor moeten passeren en die had er in geknipt .
Skorobogatovs 'niet-traditionele manier van schrijven' stuitte in Rusland op weerstanden bij de overheid want Russische schrijvers moesten zich toen nog houden aan de regels van de socialistische literatuur, waarin het realisme zich zorgvuldig beperkte tot arbeid en menselijke levens en drama's minder belangrijk leken. Ondertussen woont Aleksandr Skorobogatov in Antwerpen en is hij drukdoende aan het schrijven van een enorm epos. Vermits dat enkele jaren zal duren wordt vroeger werk uitgegeven en één daarvan is een volkomen herwerkte en ongecensureerde herdruk van Sergeant Bertrand.
Het verhaal draait rond Nikolaj, zijn vrouw Vera en zijn vriend Sergeant Bertrand. Het is een verhaal over gekweldheid. Nikolaj is een opgesloten mens die de dag doorleeft met drinken en jaloezie omwille van de vermeende ontrouw van zijn vrouw.
Nicolaj beleeft dan ook de werkelijkheid door een mist van alcohol. Skorobogatov stelt in een cursief gezette inleiding dat Bertrand alleen het slechtere ik is van Nicolaj. Maar in het verhaal verteld door Nicolaj is Sergeant Bertrand een afzonderlijk personage.
Sergeant Bertrand voegt zich vaak bij hem, met bewonderende, wellustige praatjes over Vera, die zich in de kamer ernaast bevindt. Zijn aandacht, zo bezweert hij, is puur platonisch. Nikolaj bespiedt hen twee weleens door het sleutelgat. Ook heeft hij een gaatje geboord in een wandpaneel. Maar hij kan, net als de lezer, nooit exact zien wat er zich afspeelt. Dus veronderstelt hij van alles. Of leeft hij eigenlijk uitsluitend in waanvoorstellingen, gevoed door obsesie en ziekelijke jaloezie?
Sergeant Bertrand is een sterke en uiterst beklemmende roman met een letterlijk en figuurlijk wurgende kracht.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.