Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-08-16

De 21 romans die onze blik veranderden Marja Pruis

index (18).png


 

De 21 romans die onze blik veranderden

Marja Pruis

Uitgever: AUP

Jaar van uitgave: 2016

Pagina's: 188 pagina's

ISBN: 978-94-629-8291-8

Van de 21 romans

Van alle 21 romans die hier in chronologie van verschijnen aan bod komen, kun je zeggen dat ze op de juiste tijd op grote schaal een leespubliek aanspraken. Ze luidden een nieuw tijdperk in, plaveiden het pad voor een nieuwe generatie, doorbraken een taboe.

 

In De 21 romans die onze blik veranderden gaan redacteuren en medewerkers van De Groene Amsterdammer op zoek naar de naoorlogse romans( 1945 tot 2000) die niet alleen samenvallen met de tijdgeest waarin ze geschreven werden, maar tevens die tijdgeest vormgaven.

De eindredactie berust bij Marja Pruis sterredacteur bij De Groene Amsterdammer en auteur van onder meer Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad (2011), dat werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs.

Zes van de uitgekozen romans horen thuis in de Nederlandse en tien rekenen we tot Engelstalige literatuur. Verder een Duitse, een Russische, een Italiaanse, een Tsjechische en een Franse roman. De kwaliteit van de besprekingen loopt erg uiteen. Deze besprekingen gaan meestal niet over de romans zelf, maar concentreren zich op de reacties die ze na verschijnen in binnen- en buitenland hebben opgeroepen.

Toen ayatollah Khomeini in 1989 een fatwa uitsprak over Salman Rushdie na publicatie van diens De duivelsverzen, werd voor het eerst de invloed van de radicale islam duidelijk in een multiculturele Europese samenleving. De Goelag Archipel uit 1973 van Aleksandr Solzjenitsyn toonde het Westen de terreur van de staat in de Sovjet-Unie. En met 'Turks Fruit' van Jan Wolkers keken we door de bril van de vrije blije jaren zestig. En hier mis ik dan wel de schaamte voorbij van Anja Meulenbelt. Van Andreas Burniers Een tevreden lach, De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans, Bret Easton Ellis' Less Than Zero van George Orwell tot Zadie Smith, van Doris Lessing tot Michel Houellebecq, van Ralph Ellison tot Connie Palmen kijken we naar romans die een nieuw tijdperk hebben ingeluid, een taboe hebben doorbroken of een nieuwe generatie de weg hebben gewezen.

De volgende auteurs leverden een bijdrage aan dit boek: Hassan Bahara, Margreet Fogteloo, Koen Haegens, Rutger van der Hoeven, Thijs Kleinpaste, Irene van der Linde, Jan Postma, Marja Pruis, Aukje van Roessel, Xandra Schutte, Jaap Tielbeke, Casper Thomas, Joost de Vries, Niña Weijers.

De aantrekkingskracht van De 21 romans zal veel van de persoonlijke smaak van de individuele lezer afhangen.

Het boek is heel mooi vormgegeven en de cover die een buitengewoon mooi portret van Zadie Smith toont, die present is met White Teeth (2000), zal zeker twijfelende kopers verleiden.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.