Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-08-16

De tuin van de Sultan van Rome Louise O. Fresco

index (10).png


 

De tuin van de Sultan van Rome

Louise O. Fresco

Uitgeverij Prometheus

12.50 | 105 pagina's

2005 | ISBN 9789044606195

Dit is een land waar alleen maar jongere rijke mensen leven die zijn geboren om te dansen alsof dood, ouderdom en ziekte niet bestaan.

Louise O. Fresco is bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre en columniste voor nrc Handelsblad. Ze schreef onder meer de roman De utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs) en haar magnum opus Hamburgers in het paradijs.

Al in 2005 werd Louise Fresco in haar toenmalige woonplaats Rome geconfronteerd met vluchtelingen uit Afrika en Azië. Ze besefte dat een snel veranderende wereld zou kunnen zorgen voor meer vluchtelingen, waar op dat moment in Europa nog nauwelijks aandacht voor was. Ze schreef toen deze intense, ontroerende novelle over een jonge Syrische immigrant in de marge van een grote stad, die nu in herdruk met een aangepast voorwoord verschijnt.

Een jonge naamloze Marokkaan vertrekt na de dood van zijn vader naar Europa om geld te verdienen. Hij komt als illegaal terecht in Rome waar hij een bed huurt bij zijn landgenoot Dalil die hem uitbuit als rozenverkoper. De immigrant leert de hardheid en de zelfkant van de stad kennen en houdt zich in leven door uit prullenbakken te eten. Alleen op de Oppioheuvel in de Tuin van de Sultan van Rome voelt hij zich thuis. Als hij daar op een nacht getuige is van een brute verkrachting, hardhandig wordt afgetuigd en van zijn geld wordt beroofd, besluit hij het roer om te gooien en niet meer terug te gaan naar Dalil. De auteur vertelt het verhaal in de jij-vorm, en levert door de ogen van de illegaal kritiek op de Westerse maatschappij. Het is een heel fijn geschreven werk, haast poëtisch van taal. De in houd komt echter wel heel raak aan voor de aandachtige lezer.

André 0yen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.