Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-10-16

Nicola Lagioia, De wreedheid,

index (3).png


 

Leesgroep "Wreedheid" van Nicola Lagiola De Groene Waterman

donderdag 27 oktober om 20u.

De leesgroep wordt begeleid voor Edith Aerts en Frans Buelens.

Gratis maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

 

 

Nicola Lagioia, De wreedheid, De Bezige Bij, 461 p., 24,90 euro. Vertaald door Els van der Pluijm

9789023494454 2016

Het behoort tot de mogelijkheden dat in een prachtige cocon een afzichtelijke worm schuilt.M aar dat een mooie worm in een chemie van Chanel gedijt had Annamaria nooit gedacht .

Nicola Lagioia (°1973) is geboren en getogen in Bari, en woont en werkt nu in Rome. Hij is redacteur bij een uitgeverij, presenteert een cultuurprogramma op de radio en debuteerde in 2001 met het nog niet in het Nederlands vertaalde Tre sistemi per sbarazzarsi di Tolstoj, ‘Drie manieren om van Tolstoi af te raken’. De wreedheid is zijn vierde roman. Met dit werk won Nicola Lagioia de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs.

Het is een vreemd en donker verhaal dat begint op een zomernacht in een residentiële wijk in Bari, wanneer een jonge vrouw naakte vrouw een villa verlaat. Ze is naakt, bleek en zit onder het bloed. Door tuinen en velden loopt ze naar de provinciale weg, waar ze verdwaasd over het asfalt doolt en zo ook nog een verkeersongeluk veroorzaakt.

Deze vrouw, blijkt de 36-jarige Clara Salvemini, de dochter van een invloedrijke vastgoedontwikkelaar te zijn. Diezelfde nacht zal ze aangekleed en levenloos worden aangetroffen bij een parkeergarage. Zelfmoord, luidt het verdict van de gerechtsarts. Clara’s ouders, haar oudere broer Ruggero en jongere zus Gioia reageren merkwaardig gelaten op haar dood. Vader Vittorio en moeder Annamaria laten snel een begrafenis regelen in een afgelegen dorp op vijftig kilometer van hun thuisstad Bari. Alleen Clara’s in Rome wonende halfbroer Michele lijkt van slag. Een paar dagen na de begrafenis arriveert hij in de ouderlijke villa. Na jaren van afwezigheid neemt hij zijn intrek in zijn tot berghok vertimmerde slaapkamer. Na verloop van tijd komt hij te weten wat Clara die lentenacht werkelijk overkomen is. Met veel moeite komt hij er achter dat Clara een dubbelleven leidde.

Stiefbroer Michele, buitenbeentje en psychisch labiel, had een nauwe band met haar had, en hij kende haar duistere kantjes al wat maar Michele slaagt er met veel moeite in om het dubbelleven dat Clara leidde te ontsluieren. Er blijkt een netwerk van corrupte notabelen te bestaan die elkaar de hand boven het hoofd houden, waarbij papa Salvemini aan de touwtjes trekt.

Michele is ten opzichte van zijn halfzussen en -broer steeds minderwaardig behandeld. Als tiener werd hij met psychiatrische stoornissen gediagnosticeerd en van het gezin gescheiden. Maar was Michele echt ziek of waren er andere redenen om hem het huis uit te bannen?

Aan de hand van diverse getuigenissen en personages werpt Lagioia een licht op het verleden van de familie Salvemini en in het bijzonder op de bijzondere relatie van Clara en Michele als tieners, Micheles problemen, Clara's metamorfose tot promiscue vrouw. Lagioia schrijft suggestief en weet een sfeervol maar ook een naargeestig verhaal op te bouwen waarin de verbeeldingskracht centraal staat .

Lagioia laat ons duidelijk zien hoe macht mensen kan corrumperen tot ze hun eigen leugens geloven, en hoe beslissend onze jeugd en familiebanden zijn. Het drama binnen het gezin vindt zijn weerklank in de machtsgeilheid van papa Salvemini.

André Oyen

 

De commentaren zijn gesloten.