Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-08-16

Jeanette Bos – Statia Song

Statiabieb-177x300.jpg


 

Jeanette Bos – Statia Song

Uitgeverij In de Knipscheer

 

Fotografie – Sint-Eustatius / Nederland

172 blz. + 8 blz. omslag op formaat 32×24 cm

87 foto’s (kleur en zwartwit) in spreads op expositieformaat: 48x32cm!

Tekst in het Nederlands en het Engels op binnenzijden omslagplatten

Boekontwerp & fotoredactie SYB / Sybren Kuiper

Lithografie & productie Colour & Books / Sebastiaan Hanekroot

De boekpublicatie komt mede tot stand dankzij Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied

ISBN 978-90-6265-920-3 € 39,50

Eerste luxe editie 2016

Jeanette Bos (wijsgerig-historisch pedagoge, voormalig universitair docent en literair vertaler) publiceerde in 1998 het fotoboek Speransa, een aangrijpend en indringend portret van het Antilliaanse leven in Nederland en van de achtergronden van de migratie. In het kader van het Speransa-project bezocht zij ook het eiland Sint-Eustatius (gewoonlijk Statia genoemd). Het was liefde op het eerste gezicht, en de liefde is gebleven. Al twintig jaar brengt zij er zo veel mogelijk tijd door. Zij heeft er familie gekregen, zij heeft er muziek leren maken en is al tien jaar lid van de traditionele stringband, en zij maakt deel uit van een vrouwengroepje dat zingt in de traditionele waken aan de vooravond van begrafenissen. Als weinig anderen is zij opgegaan in het leven van de Statiaanse familie en weinig anderen zijn zozeer door deze familie in het hart gesloten. Nergens voelt Jeanette Bos zich zo intens thuis als op Statia, in het gezelschap van Statianen. De vertrouwdheid en warmte tussen de fotografe en de Statianen geeft de foto’s hun unieke kwaliteit en hun indringend karakter. Als fotograaf heeft zij o.a. 21 solo-exposities op haar naam staan; ze maakte in 2011 deel uit van Dutch Delight (New York Photo Festival).

 

Statia Song schetst een portret van het eilandje Sint-Eustatius oftewel Statia.

Sinds 10 oktober 2010, toen het land Nederlandse Antillen werd opgeheven, is Statia een Nederlandse gemeente maar dit nieuwe stukje Nederland is weinig gekend. Statia Song biedt een intieme kennismaking met het leven op dit snippertje Nederland in de Caribische Zee voortreffelijk in beeld gebracht door Jeanette Bos .

 

Statia Song is een intense reis over het eiland. Het mooie vormgegeven boek opent met adembenemende beelden van de woeste natuur van het eiland: de hoge vulkaan begroeid met oerbos, de rotsige prairies vol immense keien en uitgebleekt hout, het mysterieuze noordelijke heuvelland. In deze natuur doemen geleidelijk sporen op van menselijk leven – een eeuwenoude waterput, traditionele visfuiken, een eigentijdse bezem, die leiden naar de bewoonde wereld en de tegenwoordige tijd, en vooral naar het eigenlijke onderwerp van dit boek: de Statianen. Een hechte gemeenschap van vaak onderling verwante Afro-Caribische families die al eeuwenlang op dit minuscule eiland wonen en die vrijwel allemaal vlak bij elkaar, tezamen, zijn opgegroeid. ‘Wij zijn één grote familie!’ In 1996 vormde deze groep de overgrote meerderheid van de bevolking. Sindsdien is het bevolkingsaantal vrijwel verdubbeld, door een enorme instroom uit omliggende eilanden en uit Nederland, en nu zijn de Statianen getalsmatig een minderheid op hun eigen eiland. Het traditionele Statiaanse leven en de familiestructuur van de gemeenschap staan onder druk, veel tradities verdwijnen, maar de Statianen behouden hun levenskunst en hun liefde voor elkaar en voor hun eiland. Statia Song schetst het dagelijks leven van de Statiaanse familie in intieme en indringende portretten, zowel in krachtig zwartwit als in felle kleur. Statia Song is een hartverwarmend boek waarin menselijke emoties en prachtige landschappen een heel harmonieus geheel vormen.

 

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.